Nikola Grbić za dijalog

Udruženje prevoznika više neće učestvovati u blokadi saobraćaja

  • 15.06.2018. 19:09

Udruženje prevoznika Republike Srpske više neće učestovati u blokadi saobraćaja, potvrdio je to za ATV predsjednik udruženja Nikola Grbić. Samo nam institucije mogu pomoći, nikako ulica, poručuje Grbić. 

Prevoznici traže sastanak sa premijerkom, da bi, kako kažu ispričali svoju muku koja traje već godinama. Cijene goriva, samo su bile so na ranu, ali blokada saobraćaja nije lijek, poručuje Nikola Grbić.

"Smatram da ništa nećemo napraviti na ulici, smatram da ćemo napraviti samo haos i probleme. Sve što se može riješiti, može se riješiti za stolom, putem dijaloga, nikako drugačije. Ko god smatra od prevoznika ili građana Republike Srpske da može pojedinačno riješiti ove probleme koji su sada aktuelni grdno se vara. Samo ih možemo riješiti uz Institucije i nikako drugačije," kađe Grbić.

On tvrdi da nikakva politika ne stoji iza prevoznika, i da su spremni na razgovor koji će riješiti njihove probleme. Gorivo je od juče na nekim pumpama pojeftinilo za pet feninga, ali to je samo 25 maraka manje po rezervoaru kamiona, kažu prevoznici.  

Uzimajući u obzir cijene nafte na svjetskom tržištu, i druge faktore, tako je moralo biti, poručuju iz  Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Republike Srpske.
 
"Cijena goriva zavisi od: cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, kursa dolara, akiciza na nafte derivate koje država ubire, distribucije, itd. Rafinerije od kojih distributeri nabavljaju naftu i naftne derivate na osnovu tih faktora kreiraju cijene, dok je marža distributera nafte i naftnih derivata minimalna i najmanja u regionu," saopšteno je iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS.

Cijene nafte i jesu najjeftinije u regionu. Evro dizel je u prošlom mjesecu u Republici Srpskoj bio jeftiniji i 30 feninga po litru u odnosu na cijene u susjednim državama. Nakon što su se distributeri juče dogovorili sa Vladom RS, gorivo je u većini pumpi pojeftinilo od pet do 10 feninga po litri, a neki distributeri će tek u narednim danima korigovati svoje cijene.
 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.