Novi Grad

Učenici protestuju zbog namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u Dvoru

  • 29.03.2019. 19:25

"Novo evropsko pravilo - smeće bacajte pred komšijska vrata"! Ovo je jedna od poruka koju su učenici osnovnih i srednjih škola iz Novog Grada, njih nekoliko stotina, poslali sa današnjih protesta.

Pobunili su se protiv namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad iz nuklearke Krško u susjednom Dvoru, na samo 850 metara vazdušne linije od centra Novog. Za Ognjena, gimnazijalca, nema dileme - Hrvati krše osnovna ljudska prava. 

"Krše pravo na život, ugroziće preko 200 hiljada ljudi uz Unu, u Sisačko-moslovačkoj županiji, u banjalučkoj i prijedorskoj regiji. Svi gradovi ovdje, od Dubice do Kostajnice pa i dalje jer se radijacija širi u radijusu, opštine Bužim, Velika Kladuša, takođe...svi su ugroženi kao i mi", istakao je Ognjen Pavlović.

Podrška učenicima stigla je i iz Dvora. Došli su predstavnici Štaba za zaštitu te opštine od nuklearnog otpada.

"Ne nuklearnom otpadu, ne želimo da ugrozimo svoju budućnost i svoj okoliš želimo da čuvamo, kao i Unu. Želimo svim snagama da zaštitmo svoju rijeku i opštinu", istakla je Silvija Kolarac.

Idemo do kraja i nema odustajanja, kažu u Udruženju "Green team" koje je organizovalo proteste. Ne žele da se pomire sa činjenicom da bi čak i potencijalna lokacija za odlaganje nuklearnog otpada mogla da bude uz Unu. Podršku mladih imaju, ali i opštinskih vlasti.

"Konstantna aktivnost prema svim isnstitucijama da se pokaže da odlagalište Čerkezovac nije adekvatno za odlaganje radioaktivnog otpada", istakao je Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad. 

"800 metara je udaljenost kasarne Čerkezovac gdje namjeravaju skladištiti radioaktivni otpad. Danas je ovdje preko 800 mladih. To je jasna poruka svima koji žele da sprovedu takvu namjeru", istakao je Mario Crnković, "Green team" Novi Grad. 

Nakon što su hrvatski mediji nedavno objavili dokumenta koja nedvosmisleno dokazuju namjeru Hrvatske da skladišti nuklearni otpad na Trgovskoj gori, protivnici takve odluke sa obje strane Une su se dosad najžešće usprotivili. Konačno su se na značajniji korak odlučili i nadležni u Sarajevu gdje je održana međunarodna parlamentarna konferencija sa koje je poslata poruka da će BiH učiniti sve da spriječi namjeru Hrvatske da izgradi odlagalište na granici, praktično, uz izvorišta pitke vode. 
  

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.