Doboj

Učenici nezainteresovani za zanate

  • 09.12.2018. 19:14

Dobojske srednje škole nisu ostvarile plan upisa u skladu sa potrebama privrede. Keramičari, zidari, tesari, mesari, imaju prolaz na tržištu, ali za te zanate nema interesa.

Neke ne prepoznaje školski sistem, a nema ni uslova za praksu, ni majstora koji bi ih obučavali. 

"Postoje zanimanja koja poslodavci traže. Ona nisu u nomenklaturi zanimanja kao što su recimo tesar, armirači, ali postoje srodna zanimanja građevinske struke i mi smo prošle godine planirali upis takvih zanimanja uz konsultaciju sa privrednim sektorom, ali nažalost vrlo mali broj učenika je bio zainteresovan", istakao je Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Doboj. 

Nešto veći interes bio je za varioce i tehničare CNC mašina, kažu u srednjim školama. Privrednici tvrde, ipak nedovoljno. 

"Nedostaje nam takva struktura od varilaca, bravara, automehaničara, autolektričara, imajući u vidu da svi oni ljudi koji su neki svoj randi vijek ostvarili u firmama, koji su otišli u peneziju nama takve radne snage nedostaje", istakao je Ratko Močić, privrednik. 

Doboj je formirao Lokalno savjetodavno tijelo koje okuplja sektore zainteresovane za rješavanje problema. Razmišljaju o kombinovanim odjeljenjima.

"Postoji čak mogućnost da ukoliko se ne može obezbijediti da jedno zanimanje sa 24 učenika bude obezbijeđeno to deficitarno, da može biti mješovito odjeljenje gdje bi bila dva zanimanja zastupljena", istakla je Marica Ilić, Odjeljenje za privredu Gradske uprave Doboj.  

Pri upisu, kaže struka, moraju poštovati želje đaka i roditelja. Oni više od zanata, koji vodi do sigurnog posla, ali preko prljavih ruku i prakse u radionicamma, biraju administrativna zanimanja.  
 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм