FZO RS

Ubrzati proceduru izdavanja dozvola za promet ruskih lijekova

  • 17.01.2020. 11:13

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske očekuje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet ruskim farmaceutskim kompanijama i da ne dozvoli da postane talac tromosti i uticaja raznih lobista kojima očito ne odgovara prodor ruskih lijekova na tržište BiH, saopšteno je iz Fonda.

"Zdravstveni sistem Srpske sada zbog monopola pojedinih proizvođača skupih lijekova na tržištu ima nerealno visoke cijene, ali bez obzira na te prednosti oni se ipak sve češće povlače i ostavljaju tržišta BiH bez adekvatnih lijekova. Taj ceh plaća Fond zdravstvenog osiguranja i osiguranici za koje se u takvim tržnim uslovima teško može nabaviti prijeko potreban lijek", navodi se u reagovanju Fonda zdravstvenog osiguranja zbog usporavanja registracije ruskih lijekova na tržište BiH.

Iz Fonda pojašnjavaju da se sa većom ponudom lijekova i većom konkurencijom - dozvolom ulaska na tržište relevatnih kompanija, postiže bolja snabdjevenost tržišta lijekova, a zdravstveni sistem dobija šansu da brže nabavlja mnoge inovativne lijekove po znatno nižoj cijeni.

"Budući da postoji popriličan zastoj u izdavanju neophodnih dozvola za promet ruskih lijekova na tržištu BiH sa pravom postavljamo pitanje da li nadležna agencija prednost daje lobistima kojima ne odgovara prodor ruskih kompanija ili građanima i fondovima koji nabavljju lijekove za svoje osiguranike", pitaju u Fondu.

Oni smatraju da primjer kubanske "cimavaks" /Cimavaks/ vakcine, kada je po ubrzanoj proceduri i bez dozvole Evropske agencije za farmakologiju i mišljenja članova Komisije za lijekove BiH ova vakcina registrovana u BiH, pokazuje da je očito da stalno traženje dodatnih mišljenja eksperata samo izgovor da ruski lijekovi ne dođu na tržište BiH.

"Kako je moguće da lijekovi koji su urađeni po svim standardima i koji sada uspješno snabdijevaju ogromno rusko tržište, ali i šire, ne mogu da dobiju dozvolu za promet u BiH?", dodaje se u saopštenju.

Iz Fonda apeluju da sve relevatne institucije da se stave u službu zdravstvenog sistema Srpske koji će na ovaj način dobiti brojne prednosti, a pacijenti bržu nabavku lijekova, a ne da budu saučenisnici u toj igri lobista u kojoj se najmanje misli na interes pacijenata i zdravstvene struke.

Članovi Komisije za lijekove iz Federacije BiH, njih sedam, protiv su toga da lijekovi proizvedeni u Ruskoj Federaciji dođu na tržište BiH, iako, kako tvrde upućeni, ne postoji nijedan medicinski razlog za to.