Berković

U zemljotresu najviše stradala kuća Zdravka Čolića

  • 28.11.2019. 18:57

Nevesinjski zemljotres uzdrmao je cijelu Hercegovinu, najgore su prošle komšije iz Berkovića. Štete od potresa uveliko se sabiraju, za sada se zna da je oštećeno oko 40 objekata. Među njima i kuća Zdravka Čolića, kaže ovdje života više nema.

"Ne znam šta da vam kažem, sami ste se uvjerili da tu više života nema. Da li vas je strah zaspati ovde? Jeste evo nismo prvu noć ni spavali, spavali smo kod komšija ali sam se odvažio pa šta Bog dadne, spavao sam ovdje", kaže Zdravko Čolić.

"Počelo je sve padati, ikone su počele padati sa zida, čaše iz regala. Samo sam otvorila vrata i u čarapama izašla na asfalt", kaže Dragica Čolić.

Ništa bolje nije prošla ni njihova komšinica Nada, zidovi u stanu su popucali na sve strane.  Nada se zahvaljuje rodbini i komšijama koji su joj pored podrške pružili i utočište prve noći nakon zemljotresa.
 

"Bila sam začuđen šta se dešava međutim kada sam otvorila vrata u kući sam zatekla prizor, obrušeno sa zidova, kako sam išla kroz kuću bili su na sve strane tragovi kreča, mislim da su ozbiljna oštećenja. U tom trenutku sam bila jako preplašen nije me još napustio taj strah", kaže Nada Milošević.

U strahu je bio i matičar opštine Berkovići na koga se usljed zemljotresa sručio plafon njegove kancelarije. Straha je bilo i u selima oko Berkovića pogotovo u onim ispod planine Hrgud. U selu Predolje rušili su se stari objekti.

"Pada kreč, klačarda, kamenje u tom momentu poče se rušiti kamenje sa Hrguda veliko kao sušnica. Ma bilo je strašno ja sam bila u kući", kaže Radoslavka Okuka, iz sela Predolje Berković.

Pune ruke posla imaju i u administraciji ove male hercegovačke opštine. Formirana je komisija za procjenu štete pa su stalno na terenu.   

"Radi se o štetama na stambenim i pomoćnim objektima, štete su znatne. Mi ćemo završiti posao ubrzo i ovim putem kao načelnik male nerazvijene opštine pozivam sve državne organe da pomognu u saniranju šteta u opštini Berkovići", kaže Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići.

Abramović kaže da ga je već kontaktirao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i obećao pomoć.  Drugi dan poslije zemljotresa u Nevesinju koji je bio jačine 5,4 stepena po Rihteru stanje se normalizuje. U svim hercegovačkim školama đaci su se danas vratili u klupe.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.