Klinika za infektivne bolesti

U UKC-u spremne sobe za izolaciju u slučaju pojave koronavirusa

  • 22.02.2020. 16:28

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) spremno je više soba za izolaciju, u slučaju eventualnog prijema pacijenata zaraženih novim koronavirusom (kovid-19).

Prof. dr Antonija Verhaz, načelnica ove klinike, podsjeća da je mobilnost građana danas velika, te da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da nije isključeno da u bilo koju državu dođe pacijent koji je obolio od novog koronavirusa.

S tim u vezi, kako je objasnila, održan je niz sastanaka zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj, uključujući i predstavnike UKC RS, Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS i resornog ministarstva.

"U ovim trenucima možemo reći da je rizik mali, sve mjere koje sprovodimo su da bismo spriječili unos virusa u RS i BiH. Takođe razvijamo protokole ako se zaraženi ovim virusom pojave. Cilj je da budemo spremni za mogući dolazak pacijenta sa novim virusom korona", navela je Verhazova.

Kako je pojasnila, Klinika za infektivne bolesti UKC RS Banjaluka bila bi centralna ustanova u kojoj bi se u posebnim izolacijskim uslovima zbrinjavali pacijenti, ako ih bude.

“U slučaju prijema pacijenata s ovim oboljenjem, oni bi u tom prostoru bili smješteni, liječeni i praćeni. Dakle, ako bismo imali potvrđen slučaj novog virusa korona, pacijent bi bio liječen na odjeljenju koje je izolovano. To znači da bi on bio fizički odvojen od drugih pacijenata”, pojasnila je Verhazova.

Kako je dodala, sprovedene su sve potrebne mjere za moguće prihvatanje, zbrinjavanje i hospitalizaciju oboljelih od bolesti uzrokovane virusom 2019-nCoV.

“U toku eventualnog boravka pacijenta na tom odjeljenju, sve medicinsko osoblje koristilo bi zaštitnu opremu koju čine skafander, rukavice, zaštita za oči, zaštita za nos i usta, odnosno maske i zaštitne naočare. To nisu obične, već respiratorne maske koje pružaju veću zaštitu zdravstvenim radnicima”, naglasila je Verhazova.

Kako je dodala, u pitanju je zaštitna oprema kakvu preporučuje SZO. Tek nakon što su preduzeli sve mjere zaštite, zdravstveni radnici mogu ući u sobu za izolaciju i pružiti pomoć oboljelom pacijentu.

“Riječ je o jednokratnoj zaštitnoj opremi koju medicinsko osoblje po izlasku iz sobe pacijenta odlaže kao otpadni infektivni materijal. To znači da, kad sljedeći put ulazite u tu sobu, koristite novu zaštitnu opremu”, rekla je Verhazova.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju novi virus korona, pravilna prevencija za zdravstvene radnike podrazumijeva korištenje zaštitne opreme po preporukama koje predlaže SZO.

“Uz korištenje te opreme bitno je i pranje ruku, jer nisu poznati svi putevi transmisije virusa”, istakla je Verhazova.

Ona dodaje da zasad nema rizika infekcije za stanovnike Republike Srpske koji nisu boravili izvan zemlje i nisu dolazili u kontakt s osobama koje su doputovale iz ugroženih područja. Potrebno je, dodaje, sprovoditi samo uobičajene mjere prevencije širenja respiratornih infekcija. Kako bi se smanjilo širenje infekcije potrebno je sprovoditi standardne mjere zaštite (higijena ruku, nošenje maski i rukavica tamo gdje je to opravdano, posebno za zdravstvene radnike).

Dodala je da UKC RS ima jako dobru saradnju s IZJZ RS i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, a pritom su u stalnom kontaktu i s kolegama iz regiona.

Ona je naglasila da novi virus korona ima veoma sličnu kliničku sliku kao grip, pacijent ima povišenu temperaturu, kašalj, šmrcanje, a ako su zahvaćena pluća može biti i otežano disanje.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм