U Trebinju danas počela manifestacija "Dučićevi dani"

  • 07.04.2021. 19:49

Gimnazijalci Ima jedan grad koji traje vijekovima, u njegovom srcu jedna gimnazija koja traje vijek, u njenom sadašnjem imenu ime pjesnika koji će trajati vječnost.

Ovako počinje "Omaž Jovanu Dučiću" koji su od zlatnih niti njegove poezije satkali trebinjski gimnazijalci. Trebinjci jednostavno nisu mogli dozvoliti da pandemija sve pokvari i da se neobilježi jedan od najznačajnijih dana u godini „Dučićev dan“. Obilježen je potpuno drugačije.

"Ono što je važno jeste da se dan obilježava da mi Dučića nismo zaboravili, da sjećanje na Dućića kao i sjećanje da druge važne Trebinjce koji su nam nažalost otišli će trajati", kazala je Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Trebinje.

U Hercegovačkoj Gračanici je služen pomen povodom 78 godina od Dučićeve smrti, na spomenik pod platanima položeni su vijenci. Održan je i tradicionalni naučni skup, zbog pandemije pjesnici i naučni radnici nisu bili u Dučićevom gradu, vidjeli su se preko zum platforme,

"Otprilike u određenom trenutku je bilo preko 30 ljudi koji su učesnici bili tog skupa preko zoom aplikacije, nadam se da će to čim prije ovo da stane i da ćemo obilježiti već sljedeće godine kako treba", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Najpoznatiji Trebinjac, Jovan Dučić je preminuo 7. aprila 1943. godine, a njegovi posmrtni ostaci prenijeti su iz SAD u rodno Trebinje 2000. godine.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос