Treću godinu zaredom

U Trebinje doputovala djeca sa Kosmeta

  • 17.06.2019. 11:12

U Trebinje je doputovalo 50 djece iz Kosovske Kamenice koja će do nedjelje, 23. juna, biti smještena kod svojih vršnjaka u ovom gradu.

Trebinje treću godinu zaredom učestvuje u projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji organizuje banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je sa porodicama kod kojih će djeca biti smještena dočekao školarce iz Kosovske Kamenice, istakao je da je riječ o veoma važnom projektu kojem se Trebinje sa zadovoljstvom pridružilo razumijevajući svu težinu svakodnevice u kojoj ovi mališani sa Kosmeta žive. 

Ćurić je rekao da je Gradska uprava obezbijedila smještaj za nastavno osoblje škole iz Kosovske Kamenice, ali i program boravka djece koja će u narednih sedam dana upoznati ljepote i znamenitosti Trebinja - manastire Zavala, Duži, Tvrdoš i Petropavlov manastir, Mrkonjiće, ali i eko-kamp na Ušću i akva-park u "Gradu sunca". 

Direktor Osnovne škole "Desanka Maksmović" iz Kosovske Kamenice Jadranka Vasić rekla je da su djeca presrećna zbog dolaska u Trebinje i da će mnogima od njih ovo biti jedino putovanje u toku ljeta. 

Ovo je osmi projekat u okviru kojeg djeca sa Kosova i Metohije dolaze u Republiku Srpsku, a do sada je putem njega Srpsku posjetilo 4.500 djece i 400 prosvjetnih radnika sa Kosova i Metohije. 

Tokom ove posjete, u Srpsku je doputovalo 20 autobusa sa 1.030 učenika sa Kosova i Metohije sa svojim nastavnicima, te jedan autobus u kojem su djeca i mladi ometeni u razvoju i njihovi roditelji iz Udruženja roditelja "Podrži me".