Uz pomoć Vlade Srbije

U toku obnova turističkih objekata u NP "Sutjeska"

  • 23.02.2020. 17:28

Paviljon C sa 30 ležajeva uništen je u posljednjem ratu, a zahvaljujući Vladi Srbije, koja je za njegovu obnovu izdvojila 300 hiljada maraka, vraća mu se stari sjaj.

Na paviljonu A, kapaciteta 29 kreveta, mijenja se stolarija i namještaj, a sredstva je obezbijedila Vlada Srpske. Najveći zahvat je obnova paviljona D, koji će uz pomoć EU i Srbije biti pretvoren u istraživačko-ekološki centar za studente iz Srbije, BiH i zemalja zapadne Evrope.

"Tu će biti 43 kreveta za studente i profesore. U prizemlju će biti laboratorije i prateći sadržaji. To je projekat prekogranična saradnja Beograd Šumarski fakultet, Srbijašume. Vrijednost projekta je oko 500 hiljada evra", rekao je Dejan Pavlović, direktor NP "Sutjeska".

Radovi na sva tri objekta biće završeni ove godine, pa će uz hotel Mladost i nedavno izgrađene luksuzne vile na Tjentištu, te katune na Prijevoru, gosti imati veći izbor smještaja. Istovremeno, Nacionalni park je preko UNDP-ija obezbijedio sredstva za obnovu planinske kuće na zelengorskom jezeru Donje bare, a u planu je i gradnja planinarskog doma na Prijevoru, jednom od najatraktivnijih vidikovaca u podnožju Maglića.

"Sigurno, ovo je najveći investicioni ciklus u Nacionalnom parku u posljednjih 30 godina", 
istakao je Dejan Pavlović, direktor NP "Sutjeska".

Nekada je Nacionalni park, zbog prirodnih ljepota i istorijskog značaja, bio jedno od najposjećenijih mjesta u bivšoj Jugoslaviji. Pavle Milanović, mještanin Tjentišta koji je u Parku radio duže od četiri decenije, prisjeća se da je sve vrvilo od gostiju.

"Sve je to krcato puno, po dvoje spavalo u krevetu. Svaki dan tri, četiri hiljade ljudi na ručku i doručku", naglasio je Pavle Milanović, radnik NP "Sutjeska" u penziji.

Gledajući obnovu Parka, koja je u posljednjih nekoliko godina sve izraženija, Pavle vjeruje da dolaze bolji dani.

"Samo gradnja, samo obnova. Bolje će biti mnogo, i sad je, ova godina prošla bila odlična", rekao je Pavle Milanović, radnik NP "Sutjeska" u penziji.

Prethodne godine oboreni su rekordi posjećenosti u poslijeratnom periodu. Uz nove objekte, očekivanja su da će pozitivan trend biti nastavljen.

"Već imamo popunjeno 60 posto postojećih kapaciteta, a u oktobru imamo jednu veću grupu iz Danske, sigurno će biti bolja godina od prethodne", istakao je Dejan Pavlović, direktor NP "Sutjeska".

Zelengorska jezera, prašuma Perućica, najviši vrh BiH Maglić, uz spomenike i muzej Bitke na Sutjesci, samo su neki od razloga zbog kojih će ovo područje uvijek biti magnet za turiste.  

Тагови: