U svakodnevnom kontaktu sa SZO zbog koronavirusa

  • 24.01.2020. 14:07

U vezi sa pojavom novog koronavirusa članovi Komisije za sprovođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH su u svakodnevnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) čije preporuke blagovremeno dijele sa svim nivoima zdravstvenih vlasti u BiH.

Iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara saopšteno je da je juče održan prvi sastanak Odbora za hitne slučajeve pri ovoj komisiji koju čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

Izvor prenosa koronavirusa još uvijek nije poznat, niti je u potpunosti jasan obim prenošenja sa čovjeka na čovjeka.

Komisija je upoznata o tome da Odbor za hitne slučajeve SZO smatra da je još prerano za proglašavanje međunarodne vanredne situacije.

Sa ciljem jačanja mjera suzbijanja i ublažavanja posljedica SZO je počela sa aktivnostima multidisciplinarne misije koja uključuje prisustvo međunarodnih i lokalnih eksperta.

S obzirom na to da se očekuje da se dalji međunarodni "izvoz" slučajeva može pojaviti u bilo kojoj zemlji, sve zemlje bi trebalo da se pripreme za sprečavanje, uključujući aktivni nadzor, rano otkrivanje, izolaciju i upravljanje slučajevima, praćenje kontakata i sprečavanje daljeg širenja zaraze koronavirusom, navodi se u saopštenju.

Od zemalja se zahtijeva da razmjenjuju informacije sa SZO prema međunarodnim zdravstvenim propisima.

U saopštenju se dodaje da će, budući da je riječ o novom koronavirusu, globalna zajednica nastaviti sa aktivnostima solidarnosti i saradnje, sa ciljem identifikovanja izvora ovog novog virusa i istraživanja za razvoj potrebnog liječenja.