Podrška farmerima u Novom Gradu

U štalama 26 steonih junica, u garažama rolobalirke

  • 15.04.2019. 19:29

Štale farmera u Novom Gradu bogatije su za 26 rasnih steonih junica i dvije rolobalirke. Farmeri koji su došli da preuzmu stoku ne kriju zadovoljstvo. Sada će, kažu, imati mogućnost da povećaju broj grla, ali i količinu mlijeka koju prodaju. Među njima je i Sanel Šumić. Ima tri muzne krave, dobio je još jednu. 

"Biće mi vrlo značajno i od koristi, jer planiram u budućnosti da bi se mogao malo više baviti, tako da se zahvaljujem i Udruženju farmera Novi Grad," rekao je Sanel Šumić, iz Blagaj Japre kod Novog Grada. 

Pomoć farmerima stiže zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i programa Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj u Novom Gradu. Do sada su u gradu na Uni realizovali projekte vrijedne više od 1,1 milion maraka, a u cijeloj prijedorskoj regiji od 3,2 miliona maraka.

"Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je opredjeljno da sve više sredstava ulaže u kapitalne investicije, jer smo svjesni da bez ulaganja u novu opremu, novu mehanizaciju, novi podmladak, nova vozila ne možemo da razvijamo poljoprivredu. Ovo je upravo doprinos jednoj takvoj ideji i namjeri," kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. 

Projekat "Razvoj poslovanja na selu", rezultat je rada Ministarstva, lokalnih zajednica i proizvođača. Poljoprivreda je važan sektor za novogradsku regiju. 

"Praktično četvrti projekat od nove godine. Uglavnom se radi o nabavci opreme, steonih junica, vozila  
su nabavljena za dvije zadruge koje funkcionišu na području Novog Grada, za udruženje pčelara oprema za preradu voska i pravljenje satnih osnova. Ono što je bitno da se ulaže u nove tehnologije, tako da ukupna vrijednost ova četiri projekta iznosi više od 360 hiljada maraka," kaže Mirosslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Mljekari sa područja Novog Grada godišnje isporuče oko 4,5 miliona litara mlijeka. U posljednjih deset godina poljoprivrednicima je isplaceno 15 miliona maraka iz redovnih podsticaja. Uz podršku resornog ministarstva prošle godine u ovoj opštini završena su dva infrastrukturna projekta.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)