Preventivna zaštita

U Srpskoj počela vakcinacija protiv gripa

  • 10.11.2018. 19:50

Vakcinacija protiv gripa u punom je jeku u Srpskoj. Čim je stigla sezona gripa, građani su pohrlili u Domove zdravlja po svoju dozu zaštite. Najstariji su, čini se, najodgovorniji. I ove godine ih je najviše. Pričaju nam, na ovaj način se barem za grip ne moraju brinuti. 

"Ja dolazim i kupujem sebi vakcinu i dobro se osjećam. Svakom bih preporučila da se vakciniše."
"To sam se zarekla dok sam živa. Osjećam se, ma sigurna sam da neću nešto doživjeti i tako," kažu građani.

Za ovu godinu Institut za javno zdravstvo Srpske, u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, obezbijedio je 15 hiljada doza besplatnih vakcina, te 1.600 komercijalnih. Doktori ukazuju na značaj pravovremene vakcinacije. Kako kažu, potrebno je najmanje dvije sedmice nakon vakcinacije da se razvije imunitet.

"Čak i da ga zakači gripa u nekoj blažoj formi, on će nju bez većih problema i komplikacija preboljeti. Cilj je kod imunokompromitovanih bolesnika da oni se izvuku iz te epidemije gripe, a da ne dođe do komplikacija," kaže Rade Dujaković, doktor porodične medicine.

Pacijenti na dijalizi, oboljeli od šećerne bolesti, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, samo su neke od kategorija koje imaju pravo na besplatnu vakcinu. I ovdje postoje rizični pacijenti. Neke od njih virus gripa može dovesti i u životnu opasnost, te je vakcinacija neophodna.

"Kada govorimo o gripi, odnosno influenci, kao bolesti, ona ne predstavlja tešku bolest. Međutim, za određene kategorije stanovništva, kao što su hronični bolesnici, znači koji boluju od neke hronične bolesti srca, pluća, zatim metaboličke bolesti, kao što je dijabetes, zatim druge bolesti centralnog i perifernog nervnog sistema, uslijed oboljenja od gripa može da dođe do pogoršanja osnovne bolesti, odnosno određenih komplikacija koje mogu da dovedu čak i do neželjenih posljedica, tako da nisu rijetki smrtni slučajevi,"rekla je Ljubica Jandrić, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

Pored kategorija oslobođenih od plaćanja, oni koji se vakcinišu po sopstvenoj želji plaćaju 18 maraka za vakcinu. Ozbiljnost situacije, te važnost vakcinacije pokazuje i godišnja slika gdje od sezonskog gripa u svijetu oboli od tri do pet miliona ljudi sa težim kliničkim simptomima, dok od posljedica umre do pola miliona ljudi.  

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.