Međunarodna smotra

U Sarajevu održan "Fićo fest"

  • 28.07.2018. 19:36

Da popularne fiće nisu za staro gvožđe pokazao je drugi po redu međunardni "Fićo fest", održan u Sarajevu. Ljubitelji fiće, proslavili su 63. rođendan ovog modela, a toliko je bilo i automobila koji su učestvovali na "Fićo festu".

"Ja sam vozio prvo fiću u nacionalnoj klasi od nekih 1968. do 1971. godine i ostala je ta prva ljubav. Poslije smo počeli da restauriramo sebi fiću u stare dane i tako nastala ova asocijacija fićista u Evropi", istakao je Fadil Ćerimagić, Udruženje "Fićo klub". 

Na ovogodišnjem "Fićo festu" bilo je 200 učesnika iz brojnih zemalja Evrope i regiona, a sve njih povezuje ljubav prema ovom kultnom Fijatovom i Zastavinom automobilu. Najstariji fićo stigao je iz Slovenije, proizveden je 1955, u prvoj godini proizvodnje. Jedan od učesnika je i Nusret Vuladić iz Bugojna koji trenutno živi u Lincu.

"Moj fićo je '76. godište, dugo sam ga tržio, i našao sam ga u Zenici, kupio sam ga u totalno lošem stanju, neke tri-četiri" godine sam ga restaurirao, dok nisam došao do ovog što sad imam. Mizerna je cijena kupovine 700 maraka, ali koliko sam uložio u njega ne smijem ni kazati", istakao je Vuladić.

Vuladić kaže da je imao i drugih auta ali ni jedan mu nije pružio zadovoljstvo kao fićo. Ljubav prema fići, prilika je za druženje i stvaranje kontakata širom svijeta, što i jeste smisao ovakvih manifestacija. 
 

Тагови:
  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм