U Republici Srpskoj obilježena "Nedjelja djeteta"

  • 07.10.2020. 19:26

Djeca su ukras svijeta, a ovo je sedmica u kojoj im trebamo posvetiti posebnu pažnju, podsjetiti na njihova prava, ali i na naše obaveze prema njima. To je ono što je poručeno povodom "Nedjelje djeteta" koja je obilježana i u Republici Srpskoj.

Mališane su tim povodom ugostili najviši zvaničnici, među njima i premijer Radovan Višković. Kroz druženje, priču i obilazak Vlade upoznali su se sa tim odgovornim poslom. Boravili su najmlađi i u Narodnom pozorištu Srpske, a na temu "Zdravo tijelo, vedar duh" napisali su različite radove.  

"Pisala sam kako puno mojih vršnjaka provodi slobodno vrijeme ispred pametnih uređaja i da postoji mnogo boljih načina za to. A šta ti preporučuješ da se radi u slobodno vrijeme? Da se slobodno vrijeme, ako je moguće, provodi napolju, sa porodicom i prijateljima", rekla je Lena Berić. 

"Pisala sam da djecu imaju pravo na igru, odmor i na zdrav život", istakla je Lana Sekulić. 

Dječija prava nemaju rok trajanja i o njima moraju razmišljati svi, a pogotovo oni koji su donosioci važnih odluka, poručeno je sa manifestacije. 

"Ovo je sedmica kada nešto više i nešto intenzivnije govorimo o pravima djeteta, o njihovim potrebama i željama, ali brigu o njima imamo prvenstveno obavezu voditi kao roditelji, a zatim i kao nosioci javnih funkcija i to tokom čitave godine", istakla je Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske. 

"Ulaganjem u kadar, prostor, rekonstrukciju školskih objekata, mi stvaramo stimulativno prijatno okruženje za odrastanje djece, u suštini to nam se kasnije višestruko vraća jer ulaganjem u djecu ulažemo u cjelokupno društvo Republike Srpske", naglasila je Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje. 

Mališani su danas posjetili i gradonačelnika Banjaluke na njegovom radnom mjestu. Obećao im je nova igrališta i nove vrtiće.

"U toku ove jeseni trebali bismo tri nova objekta da otvorimo, Ježevu kućicu drugi dio, Kolibri u Lazarevu i Petrićevac, tako da veći broj djece koja su sada na čekanju i ne mogu da dobiju svoja mjesta u vrtićima imaju pravo i dobiju mogućnost da budu u jednom od vrtića. Treba nastaviti i dalje, sljedeći vrtić treba biti u Kuljanima, pa u Vrbanji, naselju Svetog Save, u kampusu, na Starčevici i tako dok ne napravimo dovoljno mjesta da sva djeca mogu da dođu na red", istakao je Igor radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

U Republici Srpskoj živi oko 55 hiljada djece predškolskog uzrasta, a od tog broja oko 27 hiljada njih pohađa neki oblik predškolske ustanove. Ta cifra se povećava, i to drastično, jer je taj obuhvat prije deset godina iznosio 7, a danas 27 odsto. 
 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.