Sedmica najmlađih

U Republici Srpskoj obilježen početak Međunarodne sedmice djeteta

  • 07.10.2019. 19:25

Institucije Republike Srpske su otvorene za sve građane, poruka je predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Tako su danas najmlađi, povodom početka Međunarodne sedmice djeteta, došli u goste predsjednici Srpske. 250 mališana ispunilo je salu u Palati Republike i pokazalo da zna svoja prava i obaveze, ali i šta su to obilježja države.

Za pokazano znanje, predsjednica je najmlađe obradovala poklonima, ali i oni nisu ostali dužni, pa su i oni njoj ponijeli dar. Iz Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka kažu, ovakve posjete bi trebalo da postanu tradicionalne.

"Želimo da prvo oni razumiju društvo u kojem žive, da od malena kroz svoj kolektiv, to je sada kolektiv u vrtiću, nakon toga u školi, kasnije na radnom mjestu, zapravo, i sami stasavaju, razumijevaju koja su im prava, koje su im obaveze, ali isto tako da znaju i da su institucije tu da rade svoj posao, da štite upravo njihova prava, ali isto tako da prave ukupno jedan bolji ambijent", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Djeca su naučila svoja prava, svoje obaveze, ali isto tako, upoznati su sa pravima i obavezama predsjednika Republike", istakla je Jelena Kurtinović, direktor Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

Pokloni su stigli i u Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević". U goste im je stigao premijer Srpske Radovan Višković i u ime Vlade donirao 30.000 maraka za poboljšanje uslova svih koji u domu žive.

"Mi ćemo u budžetu za dvadesetu godinu kroz resorno pripadajuća ministarstva obezbijediti jedan grant za ovu ustanovu, tako da ustanova u narednom periodu može se u punom kapacitetu posvetiti obrazovanju i vaspitanju ove djece i da, na neki način, uz njihov trud i rad ova djeca postanu građani Republike Srpske u pravom smislu riječi", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

"Imamo u planu da za dan Doma, odnosno, za svetog Nikolu otvorimo i vrtić koji je planiran da se radi u sklopu novih usluga. Za taj vrtić Vlada je obezbijedila iznos od 100.000 KM i iznos od 100.000 evra putem Vlade Republike Srbije", istakao je Vladimir Kajkut, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

Do kraja godine u Domu najavljuju još neke usluge socijalne zaštite. U planu su savjetovalište za štićenike Doma i njihove srodnike, ali i otvaranje prihvatilišta za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић