"U prvoj polovini maja Srpska će imati oko 200.000 vakcina protiv korona virusa"

21:35, 28.04.2021.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Srpska u prvoj polovini maja imati između 150.000 i 200.000 vakcina protiv virusa korona, čime se ide ka masovnoj imunizaciji.

Višković je pozvao stanovnike Srpske da iskoriste mogućnost vakcinacije, te obećao da će u prvoj polovini maja biti vakcinisani i ljudi koji rade u sredstvima javnog informisanja i medijima.

Očekujemo danas ili sutra da nam Agencija za lijekove da saglasnost za 25.000 ruskih vakcina koje su već u Srpskoj, da budu stavljene na raspolaganje građanima, rekao je Višković za RTRS.

On je naveo da se već prvi radni dan u maju očekuje dolazak u Srpsku 80.000 doza vakcina “sinofarm” iz Kine, poslije toga i druga doza vakcina “sputnjika ve” od 25.000, a iz mehanizma “Kovaks” oko 50.000 doza “fajzera” i “astra zeneke”.

Višković je naveo da je samo pitanje transporta od Frankfurta do BiH za 50.000 kineskih vakcina, donacija kineske vlade BiH, od čega Srpskoj pripada 40 odsto ili 18.500 doza.

– Sve to skupa krajem maja biće preko 200.000 vakcina – ponovio je on.

Govoreći o kritikama opozicije u Srpskoj da odluke donosi prvo izvršni komitet SNSD, koje tek onda odobri Vlada, Višković, koji je potpredsjednik SNSD, naglasio je da se odluke uvijek donose uz konsultacije, da dugo godina sarađuje sa tim ljudima, te da je SNSD većina i u ministarstvima i u Narodnoj skupštini Srpske.

– Ako Vladu optužuju da ide po mišljenje u izvršni komitet stranke gdje sam član i potpredsjednik stranke, prema tome, ja idem po mišljenje kod sebe, a ne kod nekog drugog, ali očito neki idu po svoje mišljenje u neke ambasade – napomenuo je Višković.

On je naglasio da SNSD uvažava svoje koalicione partnere, sa kojima ima izuzetno korektnu saradnju.

Višković je istakao da je uvijek zastupao stav da o sudbini BiH moraju odgovornost preuzeti partije i lideri u BiH, bez stranog uplitanja – ambasada, OHR, Savjeta za sprovođenje mira (PIK), stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te zapitao zar to nije protektorat.

– Ako želite dobro u svojoj porodici, u svojoj zemlji, državi o svim otvorenim pitanjima morate razgovarati, kako ćete drugačije to riješiti – zapitao je on.

On je napomenuo da je prošlo skoro 30 godina od okončanja rata, da su neke stvari prevaziđene, da su se pojavile neke nove i da treba sjesti i razgovarati.

Višković je podsjetio da su predstavnici opozicije uvijek pozivani kada se odlučivalo o ključnim nacionalnim pitanjima za Republiku Srpsku, ali da se ne smije zaboraviti činjenica da se opozicija na to ne odazove ili pošalje nižerangiranog predstavnika te partije, što predstavlja uvredu.

On je zamolio novinare da povežu ranije izjave predstavnika opozicije sa sadašnjim i da se utvrdi koliko su im dijametralni stavovi.