Dragan Bogdanić

U primarnu zdravstvenu zaštitu uloženo 47 miliona KM

  • 13.07.2018. 13:23

U primarnu zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj u proteklih 12 godina uloženo je 47 miliona KM i stvoreni su uslovi za kvalitetan rad timova porodične medicine u najboljem interesu pacijenata, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić.

Bogdanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj su predstavljeni rezultati i publikacija projekta jačanja zdravstvenog sektora realizovanog od 2006. do 2018. godine, rekao da je u prvoj fazi uloženo 26 miliona KM, a u drugoj oko 21 miliona KM. 

On je dodao da je projekat djelimično finansiran iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Razvojne banke Savjeta Evrope, te učešćem lokalnih zajednica, i to 70 odsto Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, a 30 odsto lokalne zajednice. 

Bogdanić je naveo da su, u okviru projekta, izgrađena 34 nova objekta ambulanti domova zdravlja, te rekonstruisano 79 objekata. 

"Ukupno je rekonstruisan i izgrađen 121 objekat, te obuhvaćeno 47 domova zdravlja u 51 opštini. Oko 313 ambulanti porodične medicine je rekonstruisano i opremljeno. Jednako je opremljena svaka ambulanta bez obzira na to da li se nalazi u Rudom, Bijeljini ili Banjaluci", naglasio je Bogdanić. 

On je rekao da je projekat veoma značajan i da su, zahvaljujući njemu, ambulante porodične medicine na području cijele Republike Srpske danas opremljene identično i da na isti način pružaju zdravstvenu zaštitu. 

"Cilj nam je da primarnu zdravstvenu zaštitu približimo svakom pacijentu u Republici Srpskoj, da ona bude pravovremena, dostupna i kvalitetna", naglasio je Bogdanić. 

On je dodao da je edukovan veliki broj ljekara koji su završili specijalizaciju iz oblasti porodične medicine. 

Bogdanić je rekao da je na kraju realizacije projekta ostalo oko 500.000 KM koje su, uz saglasnost banaka, uložene u nabavku sanitetskih vozila za domove zdravlja Rudo, Han Pijesak, Šekovići, Prnjavor i Čelinac. 

On je istakao da je jedan od, možda, najljepših domova zdravlja izgrađen u Bratuncu, dodajući da je riječ o objektu vrijednom dva miliona KM. 

Bogdanić je napomenuo da je ulagano i u bolnički sektor, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu i da je u proteklih 12 godina uloženo oko 720 miliona KM u zdravstveni sektor, a da je oko 100 miliona KM u pripremi. 

On je podsjetio da su izgrađene bolnice u Bijeljini i Nevesinju, da se završava rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci i da se priprema preseljenje pacijenata sa lokacije hirurgije iz centra grada na na lokaciju Paprikovac, što će biti završeno u naredna dva i po mjeseca. 

Bogdanić je rekao da izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu ide planiranom dinamikom i da se očekuje da će radovi biti završeni prije roka, te dodaje da je raspisan tender za izgradnju bolnice u Doboju, dok će se iz pomoći Vlade Srbije, uz učešće Vlade Srpske, raditi rekonstrukcija i dogradnja jednog dijela bolnice u Zvorniku. 

Prema njegovim riječima, u toku je raspisivanje tendera za nabavku opreme i unutrašnje uređenje bolnice u Foči, a na objektu bolnice u Trebinju zamijenjeni su prozori. 

On je naglasio da je veliko ulaganje u zdravstveni sistem Srpske počelo 2006. godine, dolaskom sadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika, a tadašnjeg predsjednika Vlade koji je prepoznao "da je zdravstvo trošak koji se isplati". 

"Ako uložite u prevenciju, u sprečavanje nastajanja bolesti, na neki način štedite", poručio je Bogdanić i dodao da je Dodik i kao predsjednik Vlade i kao predsjednik Republike uvijek podržavao ovakve aktivnosti, kao i sadašnja Vlada, premijer Željka Cvijanović i svi ministri.  
 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином