Hercegovina

U posljednja dva dana desetine intervencija na požarima

  • 25.02.2020. 19:55

Vatra je i dalje najveći neprijatelj Hercegovine. Požari su ove godine krenuli mnogo ranije nego inače.

Čišćenje oranica, paljenje korova i ljudski nemar glavni su razlozi. Upravo zato je proteklih dana najviše gorjelo oko Bileće. Vatrogasci su za 48 sati imali više od 20 intervencija.

"Velike su površine opožarene, kilometarske su linije bile, moram da kažem u ovo doba godine da je požar daleko lakše gasiti nego u ljetnom periodu kada je vegetacija u punom zamahu a sada smo sve uspjeli da stavimo pod kontrolu i trenutno su pod kontrolom ovi požari", rekao je Radomir Radmilović, komandir Vatrogasne jedinice Bileća.

U nekoliko bilećkih sela izgorjeli su hektari i hektari pašnjaka i šume. Najbrže planu trava i nisko rastinje.

Požar u ovo doba lakše je gasiti, ali se on i brže širi nego ljeti. Toplo vrije, suva trava i šuma te sjeverni vjetar idealni su uslovi da se plamen razbukti i iza sebe ostavi pravo zgaršte.

Ništa bolje nije ni u Trebinju. Od početka godine trebinjski vatrogasci su imali oko 100 intervencija. Nadaju se da će Hercegovci konačno uvažiti mnogobrojne apele i molbe.

"Još jednom upozoravam i apelujem na građane da prije nego što počnu da pale nešto da to dobro obezbjed, adekvatno a istovremeno i da upoznaju Vatrogasnu jedinicu", istakao je Spaso Rosić, komandir Vatrogasne jedinice Trebinje.

Zakon o požaru koji je stupio na snagu u novembru prošle godine propisuje da se vatrogasci moraju obavijestiti prilikom paljenja vatre na ovorenom. Vatra se mora i adekvatno obezbjediti, stoji u Zakonu. U policiji kažu da će na ovaj problem staviti još veći akcenat. Nesavjesne građane će udariti po džepu.

"Takođe ovim zakonom je propisano da sva ona lica koja ne postupe u skladu sa njim mogu  biti kažnjena. Riječ je o novčanoj kazni u rasponu od 100 do 1.000 maraka", naglasila je Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

Na svu sreću vatra proteklih dana nije ugrozila ljude i objekte, ali je već napravila znatnu štetu. Vatrogasci strahuju šta će biti u vrelim ljetnim danima ako su sada požarne linije kilometarske i zato po ko zna koji put poručuju da se sa vatrom nesmije igrati.