U obnovu osnovnih škola uloženo 1,2 miliona maraka

  • 14.08.2020. 19:16

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo je 1.250.000,00 maraka za sanaciju osnovnih škola prije početka nove školske godine. Uglavnom se radi o sanaciji toaleta, stolarije, fiskulturnih sala, rekonstrukciji krova, kao i nabavci toplovodnog kotla.

Radovi bi trebali biti završeni tokom ljetnjeg raspusta. Prema podacima ministarstva, najveće ulaganje od 381.000,00 maraka je u sanaciju toaleta u pedesetak osnovnih škola. 

"Vlada i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske kontinuirano ulažu u stvaranje boljih uslova u svim školama u Republici Srpskoj. U prethodnih pet godina, iz budžeta osnovnih škola, odnosno kapitalnih ulaganja, uloženo je oko 5.196.000,00 KM, a ovim sredstvima sanirano je oko 280 škola u Republici Srpskoj", saopštili su iz Ministarstva prosvjete i kulture. 

U okviru velikog projekta obnove školskih objekata i vrtića, vrijednog 6,5 miliona maraka, 10 škola na širem području Banja Luke biće renovirano tokom ljetnog raspusta.

Ukupno 17 školskih ili predškolskih objekata biće izgrađeno ili rekonstruisano ove godine sredstvima grada, Svjetske banke kroz Projekat energetske efikasnosti, koji implementira Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, zatim Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, UNDP-a, Vlade Srbije i Vlade Japana.

"Dobar dio škola još uvijek ima tehničke probleme od krovova, fasada, dotrajalih instalacija, učeničkih i nastavničkih toaleta. Godinama se nije ulagalo, iskreno da kažem u škole. Zadnjih sedam - osam ili deset godina već mislim da je stavljen dobar akcenat, ogromana sredstva su uložena uopšte u škole u Republici Srpskoj", istakao je Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka. 

Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti banjalučka osnova škola "Zmaj Jova Jovanović" ove jeseni dobiće potpuno novi izgled. U nju će biti uloženo više od milion maraka. Škola dobija novu fasadu, stolariju, mokre čvorove, fiskulturnu salu, sistem za grijanje, a od ove jeseni prelaze na pelet. 

Za ulaganje u srednje škole zadužene su lokalne zajednice. Grad Banja Luka godinama raspisuje tendere za opremanje kabineta bilo inforamtičkom opremom, radionica, projekte energetske efikasnosti, kažu u Aktivu direktora srednjih škola Banja Luke. 

"Što se tiče opremanja kabineta grad, Gradska razvojna agencija, privrednici, škole sa kojima privrednici imaju ugovore pomažu opremanju škola određenom opremom koja je sad aktuelna za tržište. Nekoliko škola nema svoje objekte, tako da je u zadnjih nekoliko godina zahvaljujući gradonačelniku i razumjevanju gradske uprave krenulo se i u ove aktivnosti. Tako da se nadamo do 2025. da ćemo dobiti svoje objekte po standardima pedagoškim i funkcionalnim", naglasio je Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka.

Novi standard od ove školske godine biće ulaganje u dodatna sredstva za održavanje higijene, ličnu dezinfekciju đaka, nastavnika i osoblja i školskih prostorija. Za sve to biće potrebni i milionski iznosi, ali zdravlje učenika je na prvom mjestu.