Najava iz Ministarstva

U narednom periodu pojačana kontrola mesnica u RS

  • 17.08.2021. 13:41

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i republička veterinarska inspekcija planiraju u narednom periodu pojačane aktivnosti nadzora i kontrolu rada mesnica.

Kontrolom će biti obuhvaćena i druga prodajna mjesta na kojima se vrši promet i distribucija mesa i proizvoda od mesa, kao i objekti u kojima se obavlja klanje životinja bez odobrenja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Osnovni cilj pojačane kontrole je preventivno djelovanje sa akcentom na sprečavanje nelegalnog prometa životinja, nelegalnog rada objekata, zatim suzbijanje prometa i oduzimanje zdravstveno neispravnog mesa i proizvoda od mesa stavljenih u promet, a sve radi zaštite zdravlja i života građana Republike Srpske.

Pojačana kontrola mesnica i drugih prodajnih mjesta koja vrše promet svježeg mesa i proizvoda od mesa sastojaće se u kontroli dokumentacije i materijalno-pravne pretpostavke za obavljanje ove djelatnosti.

Dokumentacija će obuhvatati dokaz o porijeklu i sljedivosti, obilježavanju i deklarisanju mesa i organa životinja nakon veterinarsko-zdravstvenog pregleda, kao i mikrobiološke analize proizvoda.

Kontrolisaće se i higijena prodajnih objekata, kao i higijena zaposlenih, uz osvrt na mjere sprečavanja širenja kovida 19.

Subjektima koji posluju sa hranom, u slučaju da meso i proizvodi od mesa nemaju zakonom predviđenu prateću dokumentaciju, pored prekršajnog naloga biće izrečena i mjera oduzimanja i uništavanja svježeg mesa i proizvoda od mesa zbog nepostojanja dokaza o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti.

Ovi subjekti su dužni da obezbijede zdravstvenu ispravnost sirovina i proizvoda u svim fazama proizvodnje, skladištenja i prometa i da sprovode pojačanu samokontrolu u objektima u kojima posluju.

Ukoliko subjekti nisu u mogućnosti da obezbijede potrebne uslove poslovanja dužni su odmah obustaviti rad i o tome obavijestiti resorno ministarstvo i Republičku upravu za inspekcijske poslove.


Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.