Prva zvanična posjeta Prijedoru

U manastiru Miloševac sve spremno za doček patrijarha

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2021. 20:49

U manastiru Miloševac sve je spremno za doček Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

U pozivu vjernicima koji je uputio manastir Miloševac navodi se da će Svetu arhijerejsku liturgija u 9.30 časova služiti patrijarh Porfirije sa dva episkopa, više sveštenomonaha, sveštenika i đakona.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin, pozvao je sve vjernike da dočekaju patrijarha koji stiže u prvu zvaničnu posjetu u Prijedor.

Svečanost će, kako navodi, biti upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru, kao i pokrivanja manastirskog konaka.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a NJegovo visokopreosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem novembra iste godine osveštao je temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine.

Istorijski podaci govore da se manastir Miloševac nalazio u blizini rječice Miloševice u naselju Čirkin Polje i mjestu pod nazivom Crkvina. I u tim dokumentima se pominje da se na dijelu manastirišta razvilo seosko groblje.

Prema narodnoj priči, Crkva Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu izgrađena je 1890. od kamena porušenog manastira Miloševac, koji se nalazio u naselju Čirkin Polje u Prijedoru.

Manastir u izgradnji posjetio je 2019. godine blaženopočivši patrijarh Irinej.


  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?