Voda se povlači

U Kozarskoj Dubici i Novom Gradu ukinute redovne mjere zaštite od poplava

10:59, 17.05.2019.
Izvor: Srna
U Kozarskoj Dubici su ukinute redovne mjere odbrane od poplava, budući da vodostaj Une iznosi 360 centimetara, što je za 20 centimetara ispod kote redovne odbrane.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Đuro Trubarac rekao je da se voda povlači i na svim rječicama na području opštine. 

On je naveo da je planirana sanacija terena, kao i u dogovoru sa Domom zdravlja, obilazak domaćinstva koja su bila zahvaćena poplavom Une i bujičnih potoka i rječica. 

"Takvih je devet objekata na području sela Ševarlije i šest u Međuvođu", izjavio je Trubarac i dodao da je u planu dezinfekcija stambenih i pomoćnih objekata u ovim selima. 

Sanacija terena, odnosno dezinfekcija, planirana je i u vikend-naselju u Donjoj Gradini, koje je sada pod vodom. 

Na sjednici Štaba za vanredne situacije u Novom Gradu jutros je konstatovano da je vodostaj Une ispod 450 centimetara čime su se stekli uslovi da se ukinu redovne mjere zaštite od poplava.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da su formirane tri komisije za popis štete na objektima, infrastrukturi i u poljoprivredi, koji će početi sutra. 

"Želimo da se sve štete što prije evidentiraju kako bi mogli da napravimo cjelovit izvještaj koji ćemo proslijediti Vladi Republike Srpske, odnosno nadležnim miistarstvima", kaže Drljača. 

Prepumpne stanice i dalje rade, ali se može očekivati da će do kraja dana i one biti isključene. 

Na današnjoj sjednici rečeno je da je u Novom Gradu bilo zaplavljeno 36 objekata, oštećeni su brojni makadamski putevi i do sada je evidentirano više klizišta od kojih su dva na putevima Svodna-Brezici i Rudice-Latinović Brod. 

Umjesto puta Svodna-Brezici, preporučuje se alternativni pravac preko Karana i drugih sporednih dionica, dok pravac Rudice-Latinović Brod nije zatvoren, ali se saobraćaj odvija otežano. 

"Očekujemo da će se javiti i nova klizišta s obzirom na količine padavina. Naš prioritet u ovom trenutku je da osposobimo puteve tako da saobraćaj može normalno da funkcioniše", kaže Drljača.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Nikola Rađenović rekao je da je deset pumpi na više lokacija radilo 510 časova. 

Od nedjelje, 12. maja, u Novom Gradu su prvo bujice, a zatim i izlivanje rijeka Une, Sane, Japre i Vojskove stvorilo brojene probleme, te je proteklih dana postavljeno oko tri hiljade vreća sa pijeskom. 

Proteklih dana u Novom Gradu nije bilo većih problema u snabdijevanju potrošača električnom energijom, a prema, preliminarnim rezulatatima Instituta za javno zdravstvo, voda iz gradskog vodovoda je ispravna za piće. 

Nastava u osnovnim i srednjim školama počela je danas, nakon što je bila u prekidu od utorka, 14. maja, a radi i vrtić "Pčelica Maja". 

Direktor Srednjoškolskog centra "Đuro Radmanović" Gordana Vujanović rekla je da je za petak, 24. maja, odgođeno matursko veče učenika ove škole, što je dogovoreno na jučerašnjem sastanku sa razrednim starješinama maturskih odjeljenja. 

Redovne mjere zaštite od poplava u Novom Gradu su uvedene u ponedjeljak, 13. maja, dok su vanredne mjere proglašene dan kasnije, a ukinute u srijedu naveče, 15. maja. 

Prema podacima iz lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Sane na mjernom mjestu pumpna stanica grad jutros iznosi 400 centimetara, što je za 86 centimetara manje nego juče ujutro, a nivo Une niži je za 113 centimetara i iznosi 342 centimetra.