Ministarstvo odbrane

U kasarni "Kozara" otvorena ambulanta

  • 27.05.2020. 14:08

Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić i britanski ambasador u BiH Metju Fild danas su na vojnoj lokaciji u banjalučkoj kasarni "Kozara" svečano otvorili ambulantu.

Podžić je poručio da se sanitetska služba Oružanih snaga (OS) BiH mora razvijati, bez obzira što su zakonom 2005. godine bili predvidjeli da će pripadnici OS i Ministarstva odbrane u Savjetu ministara biti koncentrisani na civilne zdravstvene ustanove.

"Virus korona i situacija u kojoj se trenutno nalazimo pokazali su nam da je ova ambulanta neophodna pripadnicima OS, a pružaće svoje usluge i svim građanima BiH", rekao je Podžić novinarima nakon otvaranja ambulante.

On je izrazio zahvalnost britanskoj Ambasadi u BiH i NATO štabu u Sarajevu koji su pomogli da se otvori prva ambulanta, dodajući da će uskoro biti otvorene još tri ovakve ambulante u Tuzli, Sarajevu i Čapljini.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Senad Mašović rekao je novinarima da ovo predstavlja početak uspostavljanja vojnog zdravstva za potrebe OS i svih građana u BiH.

On je rekao da se pripadnici OS za buduće vojne ljekare trenutno školuju u SAD, Velikoj Britaniji, NJemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj, Italiji i Turskoj.

Britanski ambasador u BiH rekao je novinarima da je Velika Britanija uložila više od pola miliona KM u renoviranje četiri ambulante OS BiH u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu i Čapljini.

"Ovi objekti biće ključni u odgovoru OS i civilnog sektora u borbi protiv virusa korona", istakao je Fild.

Komandant NATO štaba u Sarajevu Vilijam Edvards rekao je da otvaranje ove ambulante pokazuje da je najvažnije da se ulaže u ljudski kapital, odnosno u nove ljekare.

On je rekao da je ovaj projekat realizovan uz pomoć i saradnju Ambasade Velike Britanije u BiH, NATO štaba u Sarajevu i Ministarstva odbrane.

Svečanosti su prisustvovati i zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, te parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Тагови: