U Istočnom Sarajevu obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

19:28, 28.02.2020.
Izvor: ATV
Svečano postrojavanje, smotra specijalizovanih jedinica za zaštitu i spasavanje, te materijalno – tehničkih sredstava i opreme,... Čime sve raspolaže pokazala je Republička uprava civilne zaštite i tako u Istočnom Sarajevu obilježila Međunarodni dan svoje struke.

Kada je potrebno, uvijek su spremni. Republička civilna zaštita svojim kvalitetom i opremom može odgovoriti na svaku katastrofu, čulo se s ovogodišnjeg obilježavanja. Na tome, poručuju, neće stati.

"Da smo pokrenuli danas inicijativu za formiranje specijalizovanih jedinica i dali rok, da u roku od 30 dana pribavimo sve neophodne saglasnosti i uredimo te jedinice kako bi Vlada u roku od 30 dana donijela i odluku o formiranju specijalizovanih jedinica koje bi djelovale na prostoru cijele Republike Srpske u slučaju nekvalitetnog, neblagovremenog odgovora lokalnih zajednica na katastrofe ili izazove koji budu pred nama", rekao je Milan Novitović, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Danas su stigle i donacije iz Vlade Republike Srpske, Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, ali i delegacije EU u BiH. Nova vozila i oprema dobro će doći svim jedinicama, pa tako i onima koji su 365 dana u godini tu da spasu one koji zapnu u nepristupačnim planinskim predjelima.

"Raspolažemo dobrim dijelom opreme. To je većinom vezano za alpinizam i spasavanje u nepristupačnim planinskim predjelima, a što se tiče današnje donacije, to je, svakako, vjetar u leđa", istakao je Nenad Ikonić, Gorska služba spasavanja Foča.

Priznanja i zahvalnice uručene su najzaslužnijim pripadnicima za uspješno obavljene poslove. Na smotri u Istočnom Sarajevu među postrojenim jedinicama bili su timovi civilne zašite poput Jedinice za traganje i spasavanje iz ruševina, Jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom, Gorske službe spasavanja, timovi za deminiranje, timovi sa pumpama i timovi za prečišćavanje vode.