Alen Šeranić

U hraniteljskim porodicama zbrinuto 250 djece

  • 22.02.2019. 14:13

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je u Srpskoj u 177 hraniteljskih porodica trenutno zbrinuto 250 djece.

Šeranić je tokom današnjeg sastanka sa predstavnikom Unicefa u BiH Gitom Narajan naveo i da se nastavlja projekat trasnformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci. 

On je zahvalio Unicefu za saradnju, sugestije i smjernice uz koje su ostvareni značajni pomaci, saopšteno je iz resornog ministarstva. 

Razgovarano je o budućoj saradnji i podršci Unicefa na procjenjivanju kapaciteta socijalnih radnika i osposobljavanja na projektu vođenja slučaja, kako bi se hraniteljstvo razvijalo i osnažili kapaciteti u sprečavanju rizika od razdvajanja porodica. 

Narajan je posebno naglasila odličan napredak u Republici Srpskoj kada je riječ o hraniteljstvu, a posebno je istaknuta potreba razvoja hraniteljstva za djecu sa smetnjama u razvoju. 

Na sastanku je bilo riječi i o značaju promocije vakcinacije i edukacije, u prvom redu zdravstvenih profesionalaca koji su u direktnom kontaktu sa roditeljima. 

Dogovoren je i nastavak saradnje na projektu "Školske i predškolske ustanove prijatelji zdrave ishrane".