Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite

U hraniteljskim porodicama smješteno 250 djece

  • 07.12.2018. 13:42

U Republici Srpskoj učinjeni su veliki pomaci u razvoju hraniteljstva - od 2012. godine broj hraniteljskih porodica povećan je na 177 i u njih je smješteno 250 djece, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Pavle Paunić.

Paunić je u Banjaluci prije Konferencije "Razvoj hraniteljstva u Republici Srpskoj" naveo da je povećanjem broja hraniteljskih porodica smanjen broj štićenika u banjalučkom Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević". 

On je istakao da je cilj konferencije da se promoviše starateljstvo, razmijene iskustva, definišu novi ciljevi i zadaci u narednom periodu kako bi hraniteljstvo postalo najoptimalniji oblik zaštite djece bez roditeljskog staranja i one koja zbog situacije u porodici nisu u mogućnosti da žive sa roditeljima. 

Paunić je pojasnio da svaka hraniteljska porodica dobija naknadu za rad i izdržavanje. 

"Djeca u hraniteljskim porodicama mogu biti do njihovog osamostaljenja i nakon 18. godine, ukoliko upišu fakultet", rekao je Paunić. 

Šef Odjeljenja Unicefa BiH za dječiju zaštitu Antonija Luideke rekla je da je u protekle tri godine uz podršku EU, Unicef podržao program sprovođenja reforme sistema dječije zaštite u BiH. 

"Fokus našeg rada je da dijete odrasta u porodičnom okruženju, da djeca ne žive u institucijama, da se izvrši transformacija institucija i da se obezbijedi alternativni smještaj u porodičnom obliku", navela je Luideke. 

Ona je poručila da porodica nije privilegija, već pravo svakog djeteta. 

"Ne želimo da bilo koje dijete bude uskraćeno za to, posebno ona sa poteškoćama u razvoju, zato bismo voljeli vidjeti što više hraniteljskih porodica u Srpskoj i BiH", rekla je Luideke. 

Psiholog u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci Ljiljana Uletilović rekla je da u Domu trenutno boravi 78 štićenika. 

Ona je pojasnila da smještaj u Domu finansiraju resorno ministarstvo i lokalne zajednice, posredstvom centara za socijalni rad. 

"Djeca za smještaj od centara za socijalni rad dobijaju 680 KM, a od ministarstva 530 KM", dodala je Uletilovićeva. 

Ona je istakla da je bilo problema sa neredovnim uplaćivanjima, što otežava rad Doma. 

Hranitelj dvojice dječaka sa Daunovim sindromom Mira Komljen rekla je da su djeca već tri godine sa njom i da su uz njeno troje odrasle djece postali članovi porodice. 

"Početak je bio težak, dok se nisu navikli na nas i sada savršeno funkcionišemo. Imaju puno aktivnosti", dodala je Komljenova. 

Ona smatra da u Srpskoj ima puno porodica koje treba da postanu hraniteljske. 

Prema njenim riječima, mjesečna sredstva koja dobijaju za djecu su dovoljna. 

"Banjaluka plaća 834 KM za jedno dijete i imaju pravo na naknadu za tuđu njegu i pomoć, tako da je to oko 2.000 KM mjesečno", precizirala je Komljenova. 

Konferenciju su organizovali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uz podršku Unicefa BiH.