PU Trebinje

U Gacku uhapšeno šest migranata

  • 11.06.2018. 19:04

Pet Sirijaca i jedan državljanin Iraka pronađeni su i uhapšeni rano jutros u dvorištu gatačke srednje škole u samom centru ove opštine.

Gatačka policija je uz pomoć Jedinice za podršku nezvane goste prebacila u trebnjsku Kancelariju službe za poslove sa strancima. Šestorica mlađih muškaraca imali su azil u Crnoj Gori, pa su tamo vraćeni.

Hercegovačka policija kaže da svakodnevno ima posla sa migrantima. Samo ove godine na područje hercegovačke regije ušlo ih je oko hiljadu i po. Prvi čovjek Policijske uprave Trebinje napominje da bezbjednost građana još nije ugrožena, ali ga brine loša saradnja sa Graničnom policijom BiH. 

Od migranata koji su jutros uhapšeni u Gacku, Granična policija je okrenula glavu, pa je sva odgovornost pala na pripadnike MUP-a RS, žali se Žarko Laketa, načelnik PU Trebinje i dodaje da im je ovo veliki problem. Osim veće odgovornosti i obavljanja tuđeg posla, sada su izloženi i većim materijalnim troškovima, napominje prvi čovjek hercegovačke policije. 

"Službe na nivou BiH dodatno komplikuju ovaj problem migranata. Ne vidim razlog zašto ne bismo kao i do sada da te migrante predajemo jedinici Granične policije u zoni odgovornosti granice, jer su oni prešli granicu", kaže Laketa.

Ilegalni migranti koji pređu granicu su u nadležnosti Službe za poslove sa strancima BiH pa je savim svejedno koja će policijska agencija predati migrante. To piše i u članu 110 Zakona o strancima, poručuju kratko iz Granične policije i dodaju da je saradnja dobra. Ali pred kamere danas nisu željeli. Da se situacija sa migrantima u BiH otrgla kontroli misli i predsjednik RS. Milorad Dodik za sve krivi državne vlasti. 

"Zajedničke institucije su izgubljene, one ne vrše nikakve svoje funkcije, oni otaljavaju svoje poslove. Oko toga i migrantske krize mi smo upozoravali i ranije, daleko prije je trebalo obezbijediti preduslove, a ne sada kada je top te krize. Trebalo je obezbijediti osiguranje granice i tražiti informacije u regionu", kaže Dodik. 

Pripadnici Granične policije BiH od početka ove godine imali su posla sa više od šest hiljada ilegalnih migranata. Oko četiri hiljade ih je odvraćeno, a više od dvije hiljade je otkriveno neposredno nakon što su prešli granicu. Ove aktivnosti sprovode se na području Istočne Hercegovine, Zvornika i Višegrada. Direktor GP BiH Zoran Galić se opet požalio da nedostaje 500 graničnih policajaca.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина