Trebinje ostaje bez radnika

U Dubrovniku zarade duplo više

  • 09.06.2018. 19:23

Na stotine kuvara, konobara, građevinaca i ostalih radnika iz Hercegovine otišli su da rade na hrvatskom primorju. Tamo zarade duplo više novca nego u rodnom gradu. Posao u Dubrovniku našao je i Darko Špec. Plata je kaže dobra a skoro sve kolege su Trebinjci.

"Dolje u Dubrovniku se isplati raditi, a čak i čekati na granici po dva tri sata isplati se. Koliko su plate veće? Pa duplo, čak možda i više, zavisno koji sektor, da li je neko konobar, kuvar, da li je u državnoj firmi. Uglavnom kuvari za sada dominiraju sa platama, u sezoni su plaćeni 20 hiljada kuna, to je pet hiljada maraka," kaže Špec.

Konobari zarade od 600 do hiljadu evra, a sobarice u hotelu oko 700 evra. Za nezaposlene Dubrovnik je pravi raj, posao, kažu, može da se bira. Ima i onih koji u Trebinju daju otkaz ili uzimaju neplaćeno bolovanje i odlaze u grad na Jadranu.

"Najčešće ugostiteljstvo, građevina i ovi specifični zanati, zanatlije kao što su vodoinstalateri kao što sam i rekla građevinski radnici, dosta nam je otišlo vozača autobusa i E kategorije," pojašnjava Mirjana Sušić, šef trebinjskog biroa. 

Za glavu su se uhvatili trebinjski preduzetnici. Dobrog i iskusnog radnika teško je naći. Na oglasnoj tabli trebinjskog biroa više nema mjesta.

"S obzirom da nam kvalifikovana radna snaga odlazi preko granice "Grad Sunca" je u velikom problemu, jer nemamo na raspolaganju radnu snagu koja nam je potrebna," potvrdila je Vanja Kundačina iz "Grada Sunca".

"Ljudi se ovdje iškoluju, zaposle se, steknu neku praksu i iskustvo i ona odu da rade dolje u Dubrovniku," dodaje Dejan Tarana, ugostitelj. 

Dubrovačke gazde redovno obilaze Trebinje u potrazi za dobrim radnicima. Nude dosta bolje uslove pa malo ko odbije posao. Hrvati zbog dobre zarade odlaze u zemlje Evropske unije, Hercegovci idu u Hrvatsku, a radnici iz Federacije dolaze na jug Srpske.    
 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.