Sjećanje na genocid

U Donjoj Gradini otvorena izložba o žrtvama Holokausta

  • 27.01.2019. 19:57

Sjećanje na genocid i Holokaust nije samo civilizacijski dug prema žrtvama, nego i važan činilac u oblikovanju budućnosti. Ove riječi čule su se danas u spomen području Donja Gradina, jednom od najvećih stratišta koncentracionog logora Jasenovac. 

Izložba autora Mirka Dimića obiluje fotografijama, svjedočenjima i istorijskim činjenicama koje, ističe Dimić, povezuju zločin nad srpskim i jevrejskim stanoviništvom u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima.

"Na prostoru od nekakvih 500 km2 stradalo je 17 ili 18 hiljada žrtava. Naravno, ne samo u logorima, to su ukupne žrtve, ali nam sve govori da je preko 53 odsto lokalnog stanovništva stradalo u tom periodu", kaže Mirko Dimić, istoričar i autor izložbe “Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine”.

Izložbu je podržalo resorno ministarstvo, a otvorila ju je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković. Ukazala je na značaj izgradnje memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini za koji je Vlada Republike Srpske ove godine izdvojila pola miliona maraka.

"Zajedno sa javnom ustanovom Donja Gradina, ministarstvo prosvjete i kulture ovih dana završava pripremu kompletne dokumentacije koja je potrebna da bi se krenulo u sam postupak i to je dug prema svim žrtvama koje su stradale u konc logorima Jasenovac", ističe Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske.

Izložba u Donjoj Gradini je svojevrstan istorijski čas mlađim generacijama kako bi sačuvali tradiciju sjećanja na žrtve zločina koji nikada ne smije da se ponovi. Zainteresovani posjetioci izložbu u narednih mjesec dana mogu da pogledaju u izložbenoj sali Spomen-područja “Donja Gradina”.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм