U Doboju stipendije za deficitarna zanimanja

  • 13.06.2021. 20:37

Godinu dana nakon upisa srednje škole nije se pokajao. Uči za autoelektričara, a stipendija, koju dobija jer se odlučio za deficitarno zanimanje, mu olakšava školovanje i put do sopstvenog biznisa.

„Zamnimanje me privuklo zato što volim oko takvih stvari da se interesujem. Sipendiju sam koristio većinski da pomognem porodici i tako“, kaže Mihajlo Mihajlović, autolektričar I razred.

Na zahtjev dobojskih privrednika, dvije srednje škole upisiju deficinarna zanjimanja.  Plan je da formiraju dva kombinovana odjeljenja. Činiće ih po 12 đaka iz četiri deficitarna zanimanja.

„To su zanimanja vozač motornih vozila u Saobraćajnoj i elektro školi i rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova ista ta škola, a u Tehničkoh školi to je instalater i obrađivač metala rezanjem“, kaže Tijana Vasiljević Stokić, dirkektor Ekonomske škole i član Privrenog savjeta grada Doboja,  

Saobračajna i elektro škola ima iskustva u školovanju traženog kadra. Prošle godine su uspješno odgovorili pozivu resornog ministarstva.

Saobračajna i elektro škola ima iskustva u školovanju traženog kadra. Prošle godine su uspješno odgovorili pozivu resornog ministarstva.

Osim stipendije ministarstva, učenicima traženih zanimanja, stiže i gradska.To je način da pomognemo privredu i stimuilišemo mlade, kaže gradonačelnik. 

„Svakako tržište rada ima potrebu za tim deficitarnim zanimanjima i mislim da je to pravi put da stimulišemo mlade ljude koji su na prekretnici čime u budućnosti da se bave“, kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Šest dobojskih srednjih škola od septembra će školovati 30 odjeljenja. U narednim godinama među novim zanimanjima mogli bi se naći akušeri i pekari, jer je tog kadra sve manje. 
 

Тагови: