Manastir Svete Matrone Moskovske

U Doboju održan pomen caru Nikolaju Drugom Romanovu

  • 18.07.2018. 10:47

Pomen povodom stotinu godina od ubistva ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i članova njegove porodice održan je selu Ritešić kod Doboja, te položeni vijenci pred spomen-bistom cara u okviru kompleksa manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela u izgradnji.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajić podsjetio je na značaj i ulogu cara Nikolaja Drugog Romanova tokom Prvog svjetskog rata kada je dao ultimatum zemljama saveznicima da srpskoj vojsci obezbijede evakuaciju na Krf. 

Gajić je rekao da je tijesno isprepletena sudbina ruskog i srpskog naroda "koji su se kroz istoriju međusobno kulturno, duhovno i humanitarno podržavali". 

Pomen je juče organizovalo ovo udruženje. 

Od 2009. godine na inicijativu Gajića u Ritešiću se realizuje projekt izgradnje manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela. 

Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve i trenutno se završava izgradnja dominante crkve izgrađene u neoruskom stilu sa pet kupola, visine 19 metara, zvonikom i parohijskim objektom. 

Ciljevi ovog projekta su promovisanje ideje jedinstva svih pravoslavnih naroda, širenje ruskog jezika, kulture i književnosti na ovim prostorima. 

U okviru ovog kompleksa u Ritešiću svage godine održava se manifestacija "Dani meda, rakije i pripremanja kotlića".