Vinogradari slave Svetog Trifuna

U Carskim vinogradima orezani čokoti zaliveni vinom

  • 14.02.2019. 19:34

Danas je najljepši dan u vinogradu, a najznačajniji za vinogradare, slave svog zaštitnika Setog Trifuna. Vinogradi su osveštani a svaki čokot loze u njima pažljivo je pregledan i orezan.

Osim orezivanja na današnji dan svaki čokot vinove loze zalije se vinom, da mu se vrati snaga izgubljena tokom zime. U vinariji "Podrumi Vukoje" kažu da od ovih Carskih vinograda očekuju samo najbolje, kao i do sada. 

Svaka godina je za vinogradare nova avantura, a u 2019. se polažu velike nade da će biti rodna i uspješna. Porodica Vukoje zadovoljna je svojim uspjesima, a tradiciju ne prekidaju. O svakom čokotu loze u svojim vinogradima vode podjednaku brigu. Ipak, sve počinje i završava se u čuvenom Carskom vinogradu.

"Danas je rezidba krenula i u ovom istorijskom vinogradu, to je Carski vinograd star više od 120 godina, autohtona sorta žilavka, najznačajnija sorta naša po kojoj je Hercegovina i poznata u svijetu. Sorta koja je sa ovim ljudima ovdje više od 2000 godina. Ja sam ponosan što mogu da kažem da imamo tu divnu sortu, koja je od 2005. i na svjetskoj vinskoj karti," kaže Radovan Vukoje, Podrumi Vukoje Trebinje.

Osim žilavke, Hercegovinu u najljepšem svjetlu širom svijeta predstavljaju i ostala kvalitetna Vukoje vina. U podrumima Vukoje, akcenat su stavili i na lozovu rakiju „Grozdu“. Kažu da će i nju, kao i vino, pozicionirati gdje joj je i mjesto, na sami vrh. Najavljuju nova ulaganja i zapošljavanja kako bi i dalje bili lokomotiva razvoja vinogradarstva i vinarstva u zemlji.