Eskalira migrantska kriza

U Bijeljini tokom vikenda pronađeno 147 ilegalnih migranata

  • 16.07.2018. 19:05

Samo za vikend na području Bijeljine pronađeno je 147 ilegalnih migranata, a još nije utvrđeno na koji način su prešli granicu BiH. U Sarajevu na carinskoj ispostavi tokom pregleda kamiona pronađena su dva skrivena migranta koji tokom policijskog uviđaja nisu odgovarali na pitanja.

Situacija u Bihaći sinoć je eskalirala kada je migrant nožem napao policijskog službenika i nanio mu lakše povrede. Hapšenja je bilo i u Brčko Distriktu. Trinaest migranata uhapšeno je sinoć u blizini Brezovog Polja na putu Brčko - Bijeljina. Svi su odmah privedeni na ispitivanje u policijsku stanicu Brčko Distrikt.

"Ono što je urađeno nakon toga je da su isti privedeni u policiju Brčko Distrikta i nad njima je izvršena kriminalistička obrada i predati su službi za poslove sa strancima BiH. O događaju je obaviješten i dežurni tužilac tužilaštva BIH tako da će ići i provjera po tom osnovu", istakao je Halid Ekmić, šef Operativno-komunikacijskog centra Brčko Distrikta.

Brčko se do sada nije činilo kao atraktivna lokacija za migrante jer ga od Hrvatske  granice dijeli rijeka Sava. Ipak, ni to nije spriječilo skoro 70 migranta od početka ove godine koji su pronađeni na toj teritoriji. Bez dokumentacije su bili skoro svi, pa se njihov identitet utvrđivao na osnovu izjava, kažu iz terenskog centra službe za poslove sa strancima. Među njima je bilo i šest maloljetnika. Svi migranti koji su sinoć pronađeni upućeni su u azilantski centar u Sarajevu.

"I oni su vjerovatno došli iz pravca Bijeljine: odnosno prešli su vjeropvatno granicu, da li su u Zvorniku na Rači ili su prešli čamcima preko rijeke... mi to nismo utvrdili. Znači, 13 tih imigranata izrazili su namjeru za azil i mi smo im izdali potvrde o toj izraženoj namjeri i uputili smo ih da se jave u azilantski centar u Sarajevu Delijaš Trnovo", istakao je Jovan Stojičić, šef Terenske službe Brčko Distrikta za poslove sa strancima. 

Problemi koji su snašli BiH izgleda mnogo ne dotiču Savjet ministara BiH. Predsjedavajući Denis Zvizdić na sve to poručuje da BiH ipak neće dizati zidove. 

"Ostaćemo maksimalno humani, poštovaćemo međunarodne standarde i domaće zakone. Ali vodićemo brigu i o sigurnosnoj situaciji. I očekujem da ćemo ovih dana da definišemo i par lokacija na kojima ćemo etablirati migrantske centre. Pogotovo u Unsko-Sanskom kantonu. Od onoga što je ranije dodijeljeno od Vlade Federacije sa tim se ne slažu Evropske institucije. Oni ne žele da ulažu u te centre jer smatraju da su previše blizu granice", istakao je Zvizdić. 

Svakli dan sve više migranata pristiže u Bihać. Opštinske vlasti su još krajem juna najavile proteste ispred zgrade Savjeta ministara u Sarajevu ukoliko hitno ne pronađu rješenje za izmještanje migranata.