Iako su jeftiniji

U BiH se najmanje uvoze lijekovi iz Rusije

  • 15.06.2019. 19:48

U BiH se najmanje uvoze lijekovi iz Rusije. Iako su mnogo jeftiniji od onih iz EU, lijekovi ruske proizvodnje ne nalaze mjesto na bh tržištu.

Firme iz Sankt Peterburga lijekove bez problema izvoze u Evropsku Uniju, kaže srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik poručuje da bi uvoz lijekova sa ruskog tržišta rasteretio naš zdravstveni sistem. 

"U oblastima drugim o kojima smo ovdje razgovarali ostaje otvoreno vezano za isporuku lijekova fabrika iz Sankt Peterburga koje inače te lijekove izvoze i imaju sertifikate da izvoze u EU, ali Agencija za lijekove na niovu BIH ne dozvoljava tim istim lijekovima da budu prisutni na tržištu BiH, i ostalo je da vidimo kako ćemo to pitanje riješiti. Naprosto zato što ista vrsta lijekova po strukturi i namjeni sa onima koje dobijamo sa zapada odavde, dakle isti lijekovi koji se prodaju na evropskom tržištu za naše tržište bi bili jefitniji 20 do 25 odsto nego ovi koji sada nabavljamo", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Da bi lijek bio u prometu u BiH, neophodno je da ima važeću dozvolu izdatu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, to jest da bude registrovan. U Agenciji kažu da od ruskih prozvođača lijekova nemaju dovoljno zahtjeva za registraciju lijekova.

"Još uvijek ni jedan lijek iz Rusije nema važeću dozvolu za stavljanje u promet. Jedan proizvođač iz Rusije se obratio zahtjevom za registraciju dva lijeka i redovna procedura je u toku", naglasila je Tijana Spasojević-Došen, šef Odsjeka za informisanje o lijekovima i medicinskim sredstvima u agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prema podacima UIO, u prvih pet mjeseci ove godine u BiH je uvezeno lijekova u vrijednosti od 367 miliona maraka, a najmanje iz Rusije. 

"Lijekovi se najčešće uvoze iz Njemačke, Slovenije, Francuske, Švajcarske i Italije. To su zemlje odakle najčešće dolaze lijekovi u BiH. Prema podacima uprave iz Rusije je u prvih pet mjeseci 2019. od samo 40 hiljada maraka vrijednost", rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO.

Ta cifra bi mogla da bude veća ako se ostvari uvoz vakcina iz Rusije. Zvaničnici Republike Srpske poručuju da postoji mogućnost pregovaranja o uvozu vakcina sa ruskog tržišta. 

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.