U Beču održano predavanje ,,Uloga Srba u evropskoj kulturi“

  • 26.09.2020. 18:49

U Zajednici srpskih klubova u Beču održano je predavanje ,,Uloga Srba u evropskoj kulturi“. Istaknuta je važnost očuvanja jezika i kulturne baštine, kroz različite sfere života Srba u Austriji. Predstavljena je i knjiga ,,Istorijske (ne)prilike“ profesora Predraga Markovića.

Imena Srba uvijek su bila dio evropske i svjetske istorije. Veliki umovi i značajni naučnici bili su ambasadori kulture i predstavljali su Srbe van matične zemlje. Značaj je nemjerljiv, ali svijest o tome mora biti veća, poruka je iz Beča. 

"Od naših predaka do 21.vijeka mi više donosimo evropskoj kulturi, nego što je naša veličina i dan danas još uvijek dajemo evropskoj kulturi“. Srpska kultura je policentrična kultura i treba da ima više cenatra, Beograd, Novi Sad, Niš, Banjaluku, ali bi po broju Srba Beč morao da bude jedan od velikih centara srpske kulture", kaže Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju Beograd.

Veliku ulogu u predstavljanju srpske kulture Austrijancima nekada je imala njihova sugrađanka Vilhelmina Mina Кaradžić, ćerka Vuka Кaradžića, koja je gradila mostove kulture između dva naroda. Danas tu ideju sprovodi istoimeno Udruženje iz Beča.

,,Moja ideja jeste da u okviru Zajednice, ali i u okviru Društva organizujemo različite tribine na temu očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma, jer je ono jedinstveno, pogotovo danas kad smo svi ovde izloženi asimilaciji i kada naša deca imaju, u stvari, problem identiteta", kaže Svetlana Matić, austrijsko-srpsko kultruno društvo ,,Vilhelmina Mina Кaradžić“.

Veliki doprinos daju Srbi, uključeni u politički život Austrije. Кroz djelovanje na različitim nivoima vlasti istrajavaju u promociji srpske baštine. Silvija Janković u trci je za predsjednicu opštine 5.bečkog okruga na predstojećim 11.oktobra.

"Tu sam našla moju atmosferu, gdje mogu da se potrudim i imam svoje ideje, projekte, hoćemo da gradimo jednu novu školu u 5.okrugu", kaže Silvija Janković, Socijalistička partija Austrije.

Od ključnog je značaja saradnja u oba smjera, smatra gradonačelnik 10. bečkog okruga, u kojem je najviše Srba.

,,Važno je da se stupi u kontakt sa mladim ljudima. Beč, ali posebno 10.okrug daje puno mogućnosti tim ljudima, koji se politički angažuju u srpskoj zajednici, da stvore nešto i da se integrišu u zajednicu", kaže Markus Franc, predsjednik opštine 10.bečkog okruga.

Aktivnosti srpske zajednice, ali i sve srpske kandidate, podržava Predstavništvo Republike Srpske u Beču. Iako su u različitim strankama, kao Srbi imaju zajednički interes, kaže šef Predstavništva.

,,I da obavijestim naše ljude, one koji imaju austrijsko državljanstvo, da moraju da se uključe u politički život, da moraju da glasaju, da moraju da pokažu da nas ima ovde veliki broj, oko 300 hiljada, to je vrlo veliko glasačko tijelo, a samim tim možemo da utičemo na određene odluke u budućnosti", rekao je Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Predstavništvo svojim aktivnostima pomaže privrednicima, posebno iz Republike Srpske, kada je riječ izvozu, kaže Filipović. I u narednom periodu biće nastavljene aktivnosti podrške srpskoj zajednici, organizacijom različitih aktivnosti, koje promovišu bogatu kulturu i tradiciju Srba. 

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина