Sjećanje 

U Banjaluci položeni vijenci za žrtve velikog rata

  • 11.11.2018. 12:42

Na spomenik žrtvama takozvanog veleizdajničkog procesa na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci danas su položeni vijenci povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, te iskazana počast svim žrtvama Velikog rata koje su dale živote za slobodu.

Vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. 

Savanović je istakao značaj obilježavanja 11. novembra - Dana primirja, kojim je okončan Prvi svjetski rat, koji je trajao četiri godine i odnio veliki broj žrtava. 

"Najviše su stradali civili i vojnici, a rezultat Prvog svjetskog rata bila je nova karta Evrope", rekao je Savanović novinarima. 

On je istakao da je Prvi svjetski rat sa razlogom nazvan Veliki rat, te da je obaveza budućih generacija da odaju počast i zahvalnost žrtvama koje su date za slobodu. 

Prema njegovim riječima, Prvi svjetski rat odnio je više od 15 miliona žrtava, a u odnosu na broj stanovnika, najviše žrtava imala je Srbija. 

Konzul Nikolić je istakao da su srpske žrtve u prvom svjetskom ratu bile nemjerljive, te podsjetio da je Srbija iz rata izašla sa 28 odsto manje stanovništva nego prije tog sukoba. 

"Ovo je dan koji je presudno važan u istoriji civilizacije kojoj pripadamo, jer je na današnji dan potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu, koji je odneo više od 15 miliona žrtava, a više od 20 miliona ljudi je bilo ranjeno", rekao je Nikolić. 

Sile Antante potpisale su primirje sa Njemačkom 11. novembra 1918. godine u 11.00 časova, u željezničkom vagonu kod Francuskog grada Kompijena i time okončale Prvi svjetski rat. 

Ovaj datum proglašen je kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim zemljama, kao znak sjećanja na stradale tokom rata.  
 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.