Dragan Bogdanić 

U ambulante u Brodu uloženo milion maraka

  • 24.08.2018. 14:25

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da je u opštinu Brod od 2006. godine uloženo milion KM u terenske i sektorske ambulante, njihovo opremanje i obnavanje.

"Vlada jednako ulaže u Brod kao u sve ostale opštine Republike Srpske, s ciljem da primarna zdravstvena zaštita bude dostupna i kvalitetna. Zajedno sa načelnikom nastupimo prema Vladi Republike Srpske da iznađemo dodatna novčana sredstva za rješavanje problema u ovoj lokalnoj zajednici", rekao je Bogdanić novinarima u Brodu. 

On je danas u prostorijama lokalne zajednice razgovarao sa načelnikom opštine Brod Ilijom Jovičićem i njegovim sardnicima, direktorom Doma zdravlja i Centra za socijalni rad o zdravstevnoj i socijalnoj zaštiti. 

"Problemi su ostali iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, jer je došlo do devastacije zdravstvenih ustanova. Imamo razruđen teren sa dosta sektorskih ambulanti sa mnogo starih ljudi, što zahtijeva veća novčana sredstva od onih kojima raspolaže Dom zdravlja", dodao je Bogdanić. 

On je naveo da se Fond zdravstvene zaštite prilikom popisivanja nije vodio time nego brojem osiguranih lica, što je u narednom vremenu potrebno izmijeniti. 

"Veliki je broj dijaliznih pacijenata koji se voze u dijalizni centar u Šamac, a udaljeni su od bolnice Doboj. Sve to traži veći broj zaposlenih nego što pravilnik Fonda propisuje. Razgovarali smo i o drugim vidovima pružanja zdrastvenih usluga u Domu zdravlja, a nakon što riješe određene kadrovske poteškoće i ministartvo da dozvole", dodao je Bogdanić. 

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić kaže da posjeta ministra Bogdanića mnogo znači i da su razgovori vođeni u pravcu rješavanja problema koje ova lokalna zajednica ima kada je u pitanju funkcionisanje Doma zdravlja. 

"Brod ima problema oko nedovoljnog iznosa sredstava od Fonda i stvarnih potreba Doma zdravlja. Nedostaje oko 30 hiljada KM mjesečno da se obezbijedi normalno tekuće poslovanje. Dugovi prema Poreskoj upravi su dostigli dva miliona KM", rekao je Jovičić. 

On je rekao da su dolaskom specijalista u Brod iz Bolnice Doboj napravljene određene uštede za građane i lokalnu zajednicu. 

"Oko sedam hiljada pregleda specijalista se obavlja godišnje u Domu zdravlja, i to su znatne uštede, da se ne odlazi u Doboj", rekao je Jovičić. 

Pomoćnik ministra Branka Sladojević izjavila je da Centar za socijalni rad u Brodu radi dobro, naročito u oblasti normativno-pravne zaštite. 

"Opština Brod je donijela i proširena prava u oblasti socijalne zaštite, imaju osjetljivost prema građanima. To se odnosi na pomoć u osnovnim egzistencijalnim potrebama", rekla je Sladojevićeva. 

Direktor Doma zdralja Brod Zoran Predojević rekao je da su uz pomoć lokalne zajednice i resornog ministarstva u proteklom vremenu uložili znatna sredstva. 

"Uložili smo znatna sredstva u informacioni sistem. Nabavljen je biohemijski analizator u vrijednosti 65 hiljada KM. Opremili smo i obnovili terenske ambulante. Ugovor sa Fondom ne može podmiriti bruto plate", rekao je Predojević.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.