Dobre vijesti za ljubitelje prirode

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

19:47, 22.02.2020.
Izvor: ATV
Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike.

"Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će se moći prenoćiti. Već sada u Centru za unapređenje i razvoj sela, odnosno gore u kompleksu postoji sedam apartmana, postoji restoran koji će takođe biti stavljen u upotrebu posjetiocima da jedu, piju, da mogu da prenoće", izjavio je Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka.

Projekat je rezultat saradnje Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Turističke organizacije i Gradske razvojne agencije. Uključena su i 23 partnera, od udruženja građana, zavičajnih društava, do gradskih vlasti i institucija.

Malo bliže Banjaluci nalazi se još jedna lokacija idealna za turističko rekreativnu zonu. To je Park prirode Suturlija kojem se daje novi sjaj i značaj prirodnog resursa. 

Izletnici će od idućeg mjeseca tamo moći uživati u uređenom prostoru. Izletišta, ribogojilišta, penjačke staze, sportsko-rekreativni tereni, ekskurzije, brojni drugi sadržaji za porodice, samo su neke od ideja koje bi se mogle realizovati u toj oazi prirode.

"Prepoznali smo ovaj ovdje prostor koji može biti idealan za gradsko izletište gdje bi se mogle okupljati porodice, od onih najmlađih do onih najstarijih s jedne strane, s druge strane gdje i sportski kolektivi mogu pronaći svoj interes da danas-sutra dođu ovdje i imaju treningeu prirodi", smatra Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Mioljka iz Banjaluke sedmično dolazi na Suturliju. Kaže, i sada je rijeka predivna, ali prostor oko nje trebalo bi urediti i prilagoditi onima koji uživaju u prirodi. 

"Ja bih željela na bilo kojem dijelu, ovom ili gore onom planinarskm da se napravi čvrsti objekat, neki mostić da se može preći s obale na obalu. Voljela bih da se malo i obala sredi, dobro ona je poprilično čista, ali da se malo i na proljeće obnovi", kaže Milojka Guska.

Da Suturlija dobije novi izgled pobrinuće se gradski pejzažni arhitekta. Cilj je da taj prostor, koji ima veliki potencijal, bude prilagođen za rekreaciju, turizam i odmor.