Oduševljeni Banjalukom

Turistički efekti novih letova biće vidljivi već za nekoliko mjeseci

  • 04.11.2018. 19:28

Od januara do septembra Republikom Srpskom je prošlo skoro 300.000 turista. Napravili su više od 700.000 noćenja. Broj dolazaka veći je za 14,3 odsto, a noćenja za 19,6 odsto. 

Turističku statistiku, barem što se Banjaluke tiče, mogle bi da poprave nove avio linije iz Njemačke, Švedske i Belgije. Grupa turističkih novinara već je stigla u grad na Vrbasu i sunarodnicima u video blogovima poručili da su oduševljeni prirodom, gostoprimstvom i hranom. 

Ana Šešum, turstički vodič, kaže da se raduje svakom turisti koji će doći u Banjaluku. Imaju šta da vide i u čemu da uživaju. 

"Ja sam konkretno juče imala već jednu mješovitu grupu, između ostalog tu su bili ljudi iz Indije, itd i oni su iz nekih drugih zemalja dolazili i hvatali su upravo te letove koji su se otvorili prema nama, putem Rajanera prema Banjaluci. Mi smo jedna slovenska kultura, i to je za njih prvenstveno ono što je najinteresantnije, onda naša gastronomija. I zaista, bar ja nisam srela nikog ko se vratio sa nekim negativnim utiscima i ko se nije ponovo vratio", kaže ona.

U Nišu najbolje znaju kakvi su efekti uvođenja novih avio linija, ne samo po sam aerodrom nego i okolinu. Sa niškog aerodroma lete tri niskobudžetne avio kompanije, a benefiti za sam grad su i više nego vidljivi. U prvih osam mjeseci ove godine 83.600 turista posjetilo je grad na Nišavi, od toga skoro 50.000 su bili strani turisti. 

Uvjeren je da će i Banjaluka, u turističkom smislu, imati velike koristi od novih letova.  

"Velika promjena se u Nišu vidi. Veliki broj putnika su u suštini stranci koji dolaze u posjetu Nišu. Broj noćenja, broj ugostiteljskih objekata je mnogo veći danas, nego što je bio prije tri ili četiri godine. Vidjećete i vi u Banjaluci, to se promijeni za par mjeseci već će i grad djelovati totalno drugačije", kaže Dušan Knežević, v.d. direktora Aerodroma u Nišu. 

Banjaluka je poželjna turistička destinacija za 2019. godinu, i to po preporuci britanskog "Independent"-a. Prema prognozama njihovog tima za putovanja, BiH bi mogla sa Banja Lukom, Travnikom, Mostarom i Sarajevom, biti među poželjnim destinacijama, naročito zbog činjenice da bi, kako navode, Banjaluka na proljeće mogla da bude biti povezana s Velikom Britanijom, tačnije Londonom, novim Rajanerovim letom. 

"Mnogi poznati listovi i su korije vrijeme smo mogli to da čitamo, a i ranije su stavljali Banjaluku kao neki dragulj, neistraženi i Banjaluku i naše okruženje, kao nešto što treba posjetiti. Postoji puno turista koji smaostalno putuju, koji vole da istražuju. I mi smo već sigurno na njihovoj mapi", kaže Ana Šešum.

Banjaluka bi se trebala ucrtati i na mapu kongresnog turizma. Gradske vlasti do kraja godine planiraju da raspišu međunarodni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja budućeg kongresno – konferencijskog centra. 

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина