Crno tržište

Tržište preplavljeno cigaretama bez akciznih markica

  • 16.06.2018. 19:43

Na crnom tržištu u BiH godišnje se prometuje cigareta vrijednosti desetine miliona maraka. Bez problema se mogu kupiti cigarete bez akciznih markica koja je duplo jeftinija nego ona koja je prošla regularan uvoz. O kvalitetu cigareta sa crnog tržišta malo ko razmišlja. 

Zbog povećanja akciza na cigarete građani su sve skloniji da duvanske proizvode kupuju na crnom tržištu. 
Jednu kutiju koja ne sebi nema akcizne markice i koja nije prošla nikakve kontrole ekipa ATV je odnijela u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da bi provjerili njen kvalitet. Nakon četiri dana saopšteni su rezultati.

“Što se tiče rezultata koje smo dobili, dobili smo određene vrijednosti za arsen, ali ta vrijednost je u granicama maksimalno dozvoljenih vrijednosti. Vrijednost dobijena za olovo je niža od nivoa detekcije propisane metode.  Vrijednost prisustva arsena u uzorku koje nam je dostavljen je 0,04 mg po kilogramu,” rekla je Dijana Šuman, hemijski analitičar u JZU RS.

Vrlo lako je moguće da je kutija cigareta iz naše analize zaista i proizvedna u fabirici duvana u nekoj od zemalja iz okruženja te da je prošvercovana na crno tržiste BiH. Međutim, iz Uprave za indirektno oporezivanje upozoravaju da je vrlo lako moguće da se cigarete proizvode u priručnim fabrikama čiji je rad po svemu sudeći upitan.

“Na velikom broju pijaca, maloprodajnih objekata, nalazi se tako velika količina cigareta koja je ustvari zamijenila cigarete koje bi trebale biti na realnom tržištu. To upućuje možda i na činjenicu da bi na prostoru BiH eventualno mogle postojale nekakve ilegalne tvornice za proizvodnju i pakovanje cigareta,” rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Na crnom tržištu jedna kutija cigareta košta dvije konvertibilne marke i od toga državi ne ide ništa. Ali na kutiji sa akciznom markicom državi ide duplo više. Uzmimo za primjer kutiju koja košta pet KM. Fiksna akciza za 2017. godinu iznosila je 1.35. Proporcionalna akciza za maloprodajnu cijenu je 42 odsto. Na to sve dodamo PDV i dobijemo rezultat u kojem država uzima sebi 4.30 KM, a poizvođaču ide 70 feninga.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.