Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske

Trivić: U novu školsku godinu sa novim mogućnostima i modelima nastave

  • 01.07.2020. 19:28

U školskim klupama, uz inovirane planove i programe, te novim mogućnostima i modelima nastave u stimulativnom okruženju, tako bi đaci trebalo da krenu u novu školsku godinu. Mnogo novina očekuje osnovce od septembra.

Od ove godine bi mogli u školu s lakšim torbama na ramenima. S obzirom na novo vrijeme u kojem djeca odrastaju, interaktivnost u samoj nastavi podrazumijeva i uvođenje digitalnih udžbenika u učionice, poručuje ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Mi smo donošenjem novog zakona omogućili izradu standarda udžbenika, pravilnika o standardima udžbenika.  Već uveliko pripremamo i određeni broj digitalnih udžbenika, koji će imati samo primjenu u učionici. To znači da za određene predmete učenici neće morati kada idu u školu nositi udžbenike, već će imati primjenu i kod kuće", rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Petnaestominutne vježbe svakog dana prije nastave čekaju učenike prva tri razreda. To, naravno, ne znači da neće biti časova fizičkog vaspitanja.

"Zatim smo napravili i programe za neke fakultativne predmete, koje će učenici pohađati u skladu sa svojim sklonostima, te programe za dodatnu nastavu za one koji su talentovani i mogu postići više nego što dobiju u redovnoj nastavi. Takođe smo zadovoljni što će već od naredne školske godine svih 187 škola u Republici Srpskoj imati elektronske dnevnike, jer se pokazalo da su škole koje su imale ove dnevnike u vanrednim okolnostima u prethodnm periodu mnogo efikasnije uradili", istakao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Promjene čekaju i nastavnike. Oni će biti obučeni da, primjenjujući interaktivne metode pristupa nastavi, učenicima omoguće istraživanja uz korištenje novih tehnologija na samom času kako bi sticali dodatna znanja o određenoj temi. Škole će raspust iskoristiti da pripreme što veći broj učionica za moderan način nastave.

"Koje će spremno dočekati učenike da na jedan stimulativan, interaktivan i sasvim moderan način uče nastavu, provode vrijeme u prostoru koji im izaziva jednu vrstu oduševljenja, emotivnog rasterećenja", naglasila je Danijela Mrda, predsjednik Aktiva direktora Sarajevsko-romanijske regije.

Od sljedeće školske godine na snazi će biti i standardi rada stručnih saradnika, prema kojima će oni tačno znati koji su njihovi poslovi i zadaci, kako bi okruženje i rad u školama bili što bolji i efikasniji.