Gimnazija "Filip Višnjić"

Trivić: Bez kvalitetnog obrazovanja, nema ni razvoja Srpske

  • 12.09.2019. 21:25

Gimnazija "Filip Višnjić" u Bijeljini, koja večeras obilježava 100 godina rada, iznjedrila je brojne generacije uglednih, vrijednih i uspješnih građana, koji danas rade na unapređenju Republike Srpske, istakla je ministar prosvjete i kulture Republike Natalija Trivić.

Trivićeva je večeras u Bijeljini na svečanoj akademiji povodom jubileja ove srednjoškolske ustanove, čije je održavanje blagoslovio NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, naglasila da gimnazije imaju posebno mjesto u društvu i da će zbog toga u Republici Srpskoj biti obuhvaćene reformama.

"Bez kvalitetnog obrazovanja, ne možemo da očekujemo ni kvalitetan razvoj naše Republike Srpske", rekla je Trivićeva.

Ona je istakla značaj uloge zaposlenih u obrazovnim ustanovama, pa tako i u Gimnaziji "Filip Višnjić" u Bijeljini, jer oni obrazuju buduće generacije koje treba da doprinesu razvoju Republike Srpske.

Trivićeva je čestitala jubilej zaposlenima u ovoj srednjoškolskoj ustanovi, kao i svim njenim učenicima.

Direktor Gimnazije Vladimir Šavija rekao je da su se profesori i učenici ove ustanove dugo i marljivo pripremali da dostojno obilježe ovaj jubilej, te izrazio zadovoljstvo što večerašnjem obilježavanju prisustvuje i resorni ministar, kao i bivši i sadašnji učenici Gimnazije.

On je naveo da je Gimnaziju u Bijeljini za 100 godina njenog rada, prema informacijama iz Muzeja, završilo više od 10.000 učenika, od kojih je više od 50 naučnika, doktora nauka, uglednih advokata, profesora.

"Gimnazija ima specifičan kvalitet koji se prepoznaje po ovome što i večeras vidimo u prepunoj sali Centra za kulturu, koja je bilo šta da pripremamo uvije puna, što nam potvrđuje koliko smo uspjeli", rekao je Šavija novinarima.

U okviru obilježavanja jubileja Gimnazije "Filip Višnjić" priređena je i izložba fotografija praćenih tekstom generacija koje su završile Gimnaziju, a čiji su autori Tanja Lazić i Snježana Antić.

Izložbu je u Muzeju Semberije svečano otvorio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Gimazija obilježava 100 godina postojanja i rada.

"Gimnazija je uvijek u našem gradu bila najbolja obrazovna ustanova. Bila je velika čast, privilegija biti učenik Gimnazije, ali i profesor", rekao je Mićić.

Mićić je poželio učenicima, kojih je danas u Gimaziji 832, kao i profesorima škole, da nastave tradiciju biših pokoljenja.

Jedan od autora izložbe fotografija "100 godina Gimnazije" Tanja Lazić rekla je novinarima da je ova izložba nastala na osnovu veoma bogatog fonda podataka - iz Muzeja, Gimnazije i priloga iz Biblioteke "Filip Višnjić", fondova arhiva Jugoslavije u Beogradu te Regionalnog arhiva Republike Srpske u Zvorniku.

"Ovom izložbom željele smo da publiku povedemo na sentimentalno putovanje, posebno one naše sugrađane koji su svoj životni put započeli u našoj Gimnaziji", dodala je Lazićeva.

Gimnazija "Filip Višnjić" je, povodom jubileja, dobila i svoju poštansku markicu koja će biti puštena u saobraćaj 19. septembra.