Preobraženje Gospodnje

Trebinje proslavilo slavu grada - u razvoju se ne smije stati

19:25, 19.08.2019.
Izvor: ATV
Preobraženje Gospodnje najsvečaniji je dan u najjužnijem gradu Republike Srpske. Slava je Trebinja ali i Sabornog hrama. Svečano je na svakom koraku.

Trebinjci su u velikom broju obilježili ovaj dan, prisustvovali su svetoj liturgiji, osveštanju prvih grozdova te lomljenju slavskog kolača.

Stigli su i brojni gosti. Neki su prošli kilometre samo da danas budu u Trebinju.

"Osjećam se preobraženo, predivno. Ja živim u Holandiji i uvijek pokušam da dođem na ovaj dan", ističe Iris Žugović, koja je stigla iz Holandije.

"U Kanadi sam 25 godina i ovo mi puno znači, ovaj dan danas u mome gradu", kaže Milica Opačić iz Kanade.

Svoj preobražaj Trebinje doživljava već godinama. Današnji dan je najbolja prilika  da se saberu svi dosadašnji rezultati ali i isplaniraju novi i veliki ciljevi, jasan je bio prvi čovjek grada na Trebišnjici.

Mirko Ćurić kaže da je Trebinje grad otvorenih vrata koji se stalno razvija i dodaje da nijedan problem ne smije poremetiti put razvoja.

"Ono što je najbitnije da imamo volje, snage i energije da nastavimo dalje da ostanemo zajedno i u dobru i u zlu kako je to uvijek bivalo. Lako je biti dobar u dobru ali kada vam se pojavi neka prepreka morate da ostanete sa svim ljudima koji imaju dobre namjere prema gradu", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Održana je i svečana sjednica Skupštine grada, stigle su  brojne zvanice. Slavske svečanosti na jugu počele su juče, tradicionalnim Sajmom vina i meda u centru grada, nastavljene su izložbama, koncertima i predstavama.

Završavaju se večeras svečanom litijom trebinjskim ulicama i koncertom Kaliopi pod platanima.