Trebinje: Požar i dalje aktivan

  • 30.07.2020. 19:16

Plamen je i danas gospodario vrletima oko Trebinja, a gust dim širio se na sve strane. Požarna linija odavno se mjeri kilometrima. Zbog vatrene stihije strahuje se u trebinjskim selima Jasen, Vrbno, Budoši i Necvijeće.

I danas je vatra došla do magistralnog puta Trebinje-Bileća, a bila je zaprijetila i kućama.

"Evo kućama se primakao požar, čekaju ljudi stražare šta će biti ne znam", rekla je Stana Krunić, selo Jasen.

Nepristupačan teren stvarao je muke vatrogascima, a temperatura od oko 40 stepenu svima je otežavala posao, zbog nje u toku dana helikpoter nije mogao da dejstvuje. Vatrogasci kažu da su na izmaku snage.

"Dežuramo i po noći i po danu, tu smo, tamo ne možemo, nepristupačno je strahoviti, ne može što kažu ni koza da prođe plus što ima opasnosti od eksplozivnih zaostalih bombi", istakao je Spaso Rosić, komandir TVJ Trebinje.

Spas je stigao iz vazduha. Od juče je na gašenju požara uključen i helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske. Tu smo da pomognemo i spasimo što se spasiti može kaže pilot i dodaje da nije lako.

"Operacije gašenja požara su uglavnom vrlo teške operacije, mi smo jutros rano oko 6 sati krenuli sa gašenjem  požara. Uglavnom teren je nepristupačan, a požar je pod kontrolom, bačeno je oko 14 tona vode", naglasio je Zorislav Ivanović, pilot Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Svi zajedno vjeruju da će se brzo izboriti sa plamenom. Ovaj požar je krenuo iz trebinjskog naselja Banjevci, a policija je utvrdila da je uzrok ljudski faktor. Za ATV kažu da zajedno sa Tužilaštvom rade na ovom slučaju i da onoga ko je prouzrokovao požar čeka kazna zatvora.

"Sam taj događaj je kvalifikovan kao Krivično djelo izazivanje opšte opasnosti što je znači da je za počinioce kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora", rekla je Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

Po ko zna koji put iz policije apeluju da se vatra ne pali na otvorenom pogotovo na ovako vispokim temperaturama i upozoravaju da prema piromanima neće imati nimalo milosti. Štete koje je vatrena stihija napravila su ogromne i u ekonomskom, a pogotovo u ekološkom pogledu. 

U protekl tri dana izgorjele su velike površine. Onuda kuda je vatra prošla ostala su samo zgarišta. Zato mnogi ovaj prizor nazivaju ekološkom katastrofom. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм