Akcija za pomoć Siniši Draškoviću

Transplantacija bubrega jedino rješenje

  • 09.03.2019. 19:11

Siniša Drašković, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske iz Rogatice sada bije svoju životnu bitku. U ratu je preživio ranjavanje, a na nogama je tada prebolovao i hemoragijsku groznicu, poznatiju kao "mišija groznica". Prošle godine otkazala su mu oba bubrega. Da bi ostao u životu, tri puta sedmično odlazi na hemodijalizu u fočnasku bolnicu, ali ljekari kažu da je hitno potrebna transplantacija. 

“Krenem odavde oko pola 12, dole dođem oko 1, u 1, 15 nas priključe na dijalizu, traje četiri sata. Prije nekih desetak dana sam počeo ovu akciju, jer su mi u bolnici rekli da moram, da bi moje konačno rješenje bila transplantacija bubrega, nema lijeka, jer bubrezi se smanjuju, gube funkciju i moram ići u Padovu na transplantaciju. Ta transplantacija košta 65 hiljada evra,“ kaže Drašković.

Drašković radi u poslastičarnici, i poznat je po svom zanatu. On i supruga tako školuju dva studenta. Zabrinjava podatak da su Rogatičani najbrojniji na hemodijalizi u fočanskoj bolnici. Načelnik opštine zato je tražio je da se ispitaju sva izvorišta, ali nalazi su pokazali da je voda ispravna. Prvi čovjek opštine alarmirao je sve kako bi se spasio još jedan život.

“Ja sam ispred lokalne zajednice, uputili smo jedno pismo i prema našim čelnicima, kada je u pitanju premijer, predsjednica države, predsjedavajući Predsjedništva, očekujemo i tu podršku, od svih institucija, privrednika, pravićemo i donatorsko veče i neke sportske manifestacije, kulturne sadržaje, da dođemo do tih sredstava, ali nećemo odustati i da u dogledno vrijeme ovom čovjeku se izvrši transplantacija,“ rekao je Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica.

Siniša, uz pomoć sina i dalje sa osmjehom dočekuje mušterije. Kaže da je siguran da će uspjeti prikupiti novac, jer vjeruje da je humanost i dalje ostala najveća ljudska osobina. Prošle godine Rogatičani su prikupljali pomoć za braću Mojević, kojima su životi spaseni transplantacijom bubrega u Italiji.