Ekipa ATV-a u posjeti Džeksonu

Trag srpske istorije u srcu Amerike

  • 20.06.2019. 19:51

Džekson ili kako ga kroz šalu znaju nazvati stanovnici ovog kraja “malo srpsko selo usred Amerike” gradić je u čijim temeljima duboko počivaju srpski običaji, kultura i tradicija. Osnovali su ga srpski doseljenici, koji su u potrazi za nekim “boljim sutra” naselili ovaj kraj u vrijeme “zlatne groznice” sredinom 19. vijeka. 

Danas, njihovi potomci čine sve da sačuvaju sjećanje na svoje pretke. Među njima je i Bo Gilman koji se s ponosom sjeća svog pradjede Save Vukovića koji je Nevesinja potegao u Ameriku.

"Srpski korijeni su veoma duboki, i dalje držimo do srpske tradicije. Pokušavamo da proslavljamo sve naše praznike, Vaskrs, Božić, Badnje veče, radimo sve isto kao i vi, samo što smo mi u Džeksonu", kaže Bo Gilman, Džekson.

Prvi naum Vukovića i ostalih srpskih porodice koje su stigle u Džekson, bio je da sagrade pravoslavnu crkvu. Želja im se ostvarila, prije ravno 125 godina, kada je sagrađena Crkva Svetog Save, danas najstarija pravoslavna svetinja na američkom tlu i jedan od svojevrsnih simbola grada Za više od vijek postojanja, okupljala je i sačuvala jedinstvenom srpsku zajednicu u tom kraju, a brigu o parohiji danas vodi sveštenik Marko Bojović.

"Reći u ovom gradu da si Srbin je jedan velika propusnica. Kao pravoslavni sveštenik mogu da kažem da u nekim većim gradovima ljudi naslute ko si i šta si, ali u Džeksonu to nije potrebno objašnjavati. Oni znaju kako izgleda pravoslavni sveštenik", kaže Marko Bojović, sveštenik Crkve Svetog Save.

Za Srbe iz Džeksona minulih godina čula je cijela planeta. Pravoslavni Božić praznuju na jedinstven način, kažu, na onaj kako su to radili njihovi preci u rodnoj grudi. Tišti ih pomalo, što se piše samo o tome kako u sred dana pucaju iz lovačkih pušaka, iako u tome, kažu, nema ničega vrijednog senzaciji i da samo čuvaju tradiciju. A, tradiciju čuva i Siniša Živanović koji kažu u Džeksonu, pravi najbolji hljeb na američkom tlu, a za ATV je otkrio tajni sastojak svog recepta.

"Tajna je da se oženiš dobro. Ona je treća generacija ovih pekara i oni znaju to dobro da naprave", kaže Siniša.

U Džeksonu danas živi oko 60 srpskih porodica, ali i brojni Amerikanci koji su prihvatili pravoslavnu vjeru, pa je tako Lari Angijer nakon krštenja postao Lazar, a Srbiju je obišao uzduž i poprijeko, dok je Robert Broderson, amerikanac njemačkih korjena najponosniji kada ga u Džeksonu nazovu Srbinom. Stoga ne čudi, što ovaj grad nazivaju “srpskim selom u sred Amerike”.

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.