Fond za zaštitu životne sredine

Todorović: U Srpskoj efikasnija kontrola uvoza štetnog otpada

  • 22.07.2020. 09:21

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović rekao je da u Republici Srpskoj postoji dobra saradnja nadležnih službi, tako da eventualni uvoz štetnog otpada prati adekvatna dokumentacija, čime je olakšano njegovo vraćanje u matičnu zemlju.

Todorović je naveo da će izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini, doprinijeti tome da bude uvedena još efikasnija kontrola.

Prema njegovim riječima, izmjene i dopune tog zakona su u najvećoj mjeri bile usklađivanje zakona sa direktivama Evropske unije i harmonizacija propisa sa Federacijom BiH.

"Kod nas je do sada bilo regulisano samo pitanje ambalaže i ambalažnog otpada, a sada je regulisan elektronski i elektronički otpad, otpadne gume, ulja, akumulatori, baterije i automobili, odnosno takozvane posebne kategorije otpada", istakao je Todorović za "Glas Srpske".

On je objasnio da će od zagađivača, odnosno onih koji ovu vrstu otpada stavljaju na tržište, biti obezbijeđena namjenska naknada, koja će putem fonda biti na raspolaganju privrednim subjektima u Srpskoj koji će se baviti prikupljanjem, razdvajanjem i zbrinjavanjem tog otpada.

Todorović je naglasio da će ove izmjene doprinijeti tome da bude smanjena mogućnost da se desi neki novi slučaj "Drvar", jer će biti harmonizovani propisi.

"Značajno je da će naknada biti naplaćivana na osnovu izvještaja koji podnose oni koji ovu vrstu otpada stavljaju na tržište, a to su u 80 odsto slučajeva uvoznici. Takav način izvještavanja će doprinijeti boljoj kontroli uvoza tih proizvoda i njihovom daljem kretanju", tvrdi Todorović. 

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина