Ljubitelji pežao 205

Tjentište domaćin karavana "Vožnja Evropom"

  • 03.08.2019. 19:36

Nakon vrelog dana na hrvatskom primorju, karavan pežo 205-ica ulogorio se u podnožju planinskih gromada u Dolini heroja na Tjentištu. U jedinstvenom pohodu- Vožnji Evropom ove godine učestvuje više od 800 mladih Francuza sa 260 vozila francuske nacionalne klase.

"U odnosu na naše u Francuskoj, planine su ovdje  mnogo masivnije i zelenije, veličanstvene su", kaže Antoan Trigon, učesnik “Vožnje Evropom”.

"Ovo mi je prva „Vožnja Evropom“, veliko iskustvo, veoma sam srećna što na ovaj način istražujemo Evropu, prelijepo je i zabavno", kaže Lesli Roben, učesnik „Vožnje Evropom“.

"Prvi put mi je i sigurno dolazim i naredne godine, neobično je iskustvo prolaziti nepoznatim predjelima", kaže Florijan Delarju, učesnik Voženje Evropom.

Nostalgičnu ljubav prema pežou 205, automobilu koji je sa fabričkih traka sišao još prije dvije decenije, i znatiželju za zemljama jugoistočne Evrope, Francuzi su spojili u putovanje dugo 10.000 kilometara. Rade to šestu godinu u nizu, a već četiri godine Foča i Tjentište su im stalna baza.

"Volimo ovo mjesto, u centru je Nacionalnog parka, sviđa nam se zelenilo, planine, mnogo je drveća, priroda nas je opčinila, odlično mjesto za boravak i zato ga ne mijenjamo", kaže Džeremi Blondin, organizator.

"Voljeli bismo da BiH uđe u sastav EU, jer ona i jeste dio Evrope. Lakše bismo prelazli granicu, ali bi i za sve stanovnike BiH sigurno bilo korisno da su u EU. Ja se i u BiH osjećam kao evropski građanin, kao kod svoje kuće“, kaže Bendžamin Lajdin, organizator.

U Turističkoj organizaciji Foča, koja je i ove godine bila domaćin karavanu, ističu da Francuzi fasciniraju jednostavnošću i ozbiljnošću organizacije.

"Zamislite, za 22 dana ljudi obiđu 20 zemlja, gdje upoznaju različite kulture, različite ljude. Treba im skinuti kapu i čestitati na ovakvoj ideji", kaže Mladen Mandić, Turistička organizacija Foča.

Za vrijeme i nakon putovanja, učesnici vožnje putem medija i društvenih mreža o svemu opširno informišu svoje sunarodnike, pa će se i ove godine širom Francuske pronijeti glas o ljepoti Nacionalnog parka “Sutjeska”.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија