"Ova beba sam ja, a oko mene su igle"

Tinejdžerka objavila šokantni porodični album

11:14, 23.07.2019.
Na njima se vidi stan pretrpan stvarima, lijekovima i smećem, narkomanski pribor u uglovima, prljavi kreveti, nož na podu kupatila, razbijeno staklo u gomili igračaka i slično

Tinejdžerka (17) iz Ajdaha objavila je prošle nedjelje šokantni "porodični album" na Reditu i opisala je detalje iz perioda odrastanja uz majku zavisnicu i četvoro braće i sestara.

"Ovo sam ja s 18 mjeseci" - napisala je uz fotografiju bebe koja leži u sobi punoj razbacanih stvari, u kojoj se na prozorskoj dasci, ako se bolje pogleda, može vidjeti i narkomanski pribor.

"Da, to su igle na prozorskoj dasci i da, tako je izgledala cijela kuća", napisala je odmah.

Na drugoj i trećoj slici su njene sestre, koje su tada imale dve ili tri godine, koje hodaju i igraju se među gomilom odjeće i smeća i penju se na prljavi krevet, a treća fotografija pokazuje porodičnu kuhinju; sa regalima punim lijekova i sa smećem po podu.

Djevojka je objasnila da je fotografije snimio njen tada 16-godišnji brat, koji je svjesno zabilježio pravo stanje i uslove u tadašnjem domu. Fotografije je onda pokazao učiteljici koja je nazvala Službu za zaštitu dece, pa su djeca odvedena od majke.

Tada su sva djeca premeštena u udomiteljske porodice, a ova je djevojčica usvojena kad je napunila devet godina.

Ovaj je post šokirao sve na Reditu, a komentarisalo ga je više od 2.500 ljudi, a priču je prenio i Dejli mejl.

Neko je komentarisao fotografiju na kojoj je devojčica kao beba, i rekao joj da "ne izgleda kao da joj je 18 mjeseci, već kao da je dosta mlađa".

Djevojka je objasnila kako ne može biti sigurna koliko je tačno bila stara kad je slika nastala, jer su i ona i njena braća i sestre bili "prilično neuhranjeni i nerazvijeni", dijelom zato što je mama kroz sve trudnoće pušila, drogirala se i pila, a dijelom jer je porodica tada preživljavala i hranila se zahvaljujući bonovima za hranu.

Složila se da je na fotki vjerovatno mlađa i da ima oko godinu dana ili manje, a onda je podijelila još fotografija koje su joj ostale kao uspomena na djetinjstvo.

Na njima se vidi stan pretrpan stvarima, lijekovima i smećem, narkomanski pribor u uglovima, prljavi kreveti, nož na podu kupatila, razbijeno staklo u gomili igračaka i slično.

Na pitanje kako se nosi sa prošlošću, djevojka odgovara da bira pozitivno da gleda na život.

"Čudno, znam, ali ja zapravo volim ove fotografije! Kad vidim gdje sam bila, podsjete me na to koliko sam daleko došla i šta sve mogu da postignem", napisala je ona.

A mnoge je zatekla njena izjava kako je "oprostila majci, iako joj je trebalo vremena".

"Nažalost, i mama i tata su pokojni. Otac nije bio zavisnik, a majka se sa ovisnošću borila do zadnjeg dana", piše.

"Moja majka nije bila ono od čega je bolovala, ona je bila puno više, ali trebalo mi je vremena da to shvatim", napisala je, i ispričala da su joj od usvajanja stvari krenule na bolje, Ipak, priznaje kako danas svejedno pati od oblika PTSP-a i od tjeskobe.

"Završavam školu za spasioca, imam super dečka i plaćen fakultet", pohvalila se, a kaže da će, kad poželi djecu, usvojiti starije nezbrinuto dete radije nego da ima svoje.

Iako nije otkrila šta se dogodilo sa svom braćom i sestrama, napisala je da je brat koji je snimio ove slike srećno oženjen, i da on i žena očekuju četvrto dijete. Jedna je sestra, koja joj je bila više kao mama, diplomirala psihologiju i nauku o razvoju deteta, a radi u centru za autizam.

Krajem juna je objavljen Svetski izvještaj o drogama za 2019., a posebno se upozorava SAD- zbog velikog porasta zavisnika o opijatima. Iz kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal kažu da je stanje "preraslo u epidemiju", što je potvrdila i autorka istraživanja.

(Telegraf.rs/24sata.hr, Foto: Reddit)