Saglasni i poslodavci

Test profesionalne orijentacije u osnovnim školama u Republici Srpskoj

19:26, 21.04.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Test profesionalne orijentacije biće uveden u završne razrede osnovnih škola u Republici Srpskoj, potvrđeno je u ministarstvu provjete i kulture. Test bi mogao da se radi već od naredne školske godine. U toku je priprema standardizovanih testova koji će se sporvoditi u svim školama, dok neke od škola interno to već rade.  Po tom testu osnovci bi bili bolje usmjeri na zanimanje koje im leži ali i za ono koje je potrebno na tržištu rada.

 “Mi ćemo pokušati standardizovati ovaj način kako bi on zaista bio usmjeren prema sklonostima i vještinama učenika a da bi oni imali najbolje rezultate po završetku sredenje škole prilikom usaglašavanja potreba tržišta rada i obrazovanja”, kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Da je to dobar korak saglasni su i poslodavci. Vjeruju da bi  na taj način đaci bili bolje pripremljeni za svoje buduće zanimanje.

 “Mi podržavamo ranu selekciju naših učenika u smislu opredjeljenja za neku od vrsta zanimanja mislimo da u nekom narednom periodu trebamo doći u poziciju da izvršimo ranu selekciju i što ranije djecu da uvedemo u svijet rada”, kaže Saša Aćić direktor Unije udruzenja poslodavaca.

Da bi đake trebalo što prije usmjeravati smatraju i u javnim preduzećima. Buduće radnike planiraju da rezervišu dok su još u školskim klupama. Zato bi što ranije usmjeravanje odgovaralo i njima.

 “Moraćemo praviti ugovore sa srednjim i visokoškolskim ustanovama da obezbijedimo i stipendiramo đake od prve godine srednje škole,jedno od opredjeljenja da finansiramo njihovo školovanje u trajanju od 3 godine, da dajemo stipendiju da svoju obuku provode u Elektrorajinimi da imaju ugovornu obavezu da ostaju bar duplo od trajanja školovanja”, kaže Dragan Čavić v.d. Direktora Elektrokrajine.

O testu koji bi trebalo da se nađe pred đacima već se razgovaralo i sa društvom psihologa Republike Srpske, kažu iz ministartva prosvjete i kulture. Upravo oni bi trebao da daju psihološu procjenu učenika, njegovih sklonosti i interesovanja.